АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОТЕСТИ В ГРУЗИЯ ЗА ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ И СМЯНА НА МАЖОРИТАРНАТА СИСТЕМА С ПРОПОРЦИОНАЛНА

Protesti v Gruzia
18.11.2019 / 18:48

Опозиционните партии призоваха за протестите, обединявайки се срещу управляващата партия "Грузинска мечта". Те обвиниха олигарха и лидер на „Грузинска мечта“ Бидзина Иванишвили, че стои зад отказа за промяна на избирателната система. Протестиращите твърдят, че управляващата партия несправедливо се възползва от сегашната система за гласуване. „Грузинска мечта“ спечели близо 77 процента от местата на парламентарните избори през 2016 г., въпреки че събра едва 48,7 процента от гласовете.

Полицията започна да разпръсква с водни струи и сълзотворен газ демонстратите, блокиращивходовете на грузинския парламент в Тбилиси в понеделник. Протестиращите настояват за предсрочни избори четвърти ден.

Гражданските протести започнаха в четвъртък, когато парламентът реши промяната на избирателната система от мажоритарна в пропорционална да бъде отложена за 2024 г., вместо да се използва на насрочените за догодина избори, както беше обещано.

На власт от 2012 г., подкрепата за „Грузинска мечта“ се срина на фона на недоволство от икономическата стагнация и усещането за отстъпление от ангажимента си към демокрацията. Критиците обвиняват Иванишвили в преследване на политически противници, задушаване на критични медии и създаване на корумпирана политическа система, където неговите частни интереси доминират при вземането на решения в правителството.

В неделя над 20 000 души се събраха пред сградата на парламента в Тбилиси, развявайки знамена на ЕС, НАТО и Грузия.

Съединените щати и Европейският съюз изразиха солидарност с антиправителствените протести. В съвместно изявление посолствата на САЩ и ЕС в Тбилиси посочват, че „признават дълбокото разочарование на голяма част от грузинското общество от неспособността на парламента да приеме конституционните изменения, необходими за преминаване към напълно пропорционални парламентарни избори през 2020 г.“

"Ние изцяло подкрепяме правото на мирни събрания и свобода на изразяване на мнение", се казва в изявлението на дипломатическите мисии.

Източник: "Свободна Европа"

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев