АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЪДЪТ В ХАГА МОЖЕ ДА ЗАПОЧНЕ РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА ПРИКРИТИ ВОЕННИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НА БРИТАНСКИ ВОЙНИЦИ

Международният наказателнен съд в Хага
18.11.2019 / 13:58

Международният наказателен съд може да започне разследване по изнесените данни за прикрити от британското правителство военни престъпления на британска армия в Ирак и Афганистан. Това става след като Би Би Си и „Сънди таймс“ представиха доказателства за убийства и изтезания на цивилни в тези страни.

От Международния наказателен съд съобщиха, че приемат напълно сериозно изнесените доказателства. Ако се стигне до официално разследване, това ще бъде първи случай на предприемане на действия на съда срещу британски граждани за военни престъпления. Базираният в Хага съд ще проучи внимателно разкритията на британските медии, ако сметне, че правителството е прикрило престъпления на военнослужещите, ще започне безпрецедентно дело.

Международният наказателен съд не за първи път разглежда подобни обвинения срещу британските войници. Преди години съдът заключи, че има достоверни доказателства, че британски войници са третирали неправомерно задържани иракчани. Сега обаче програма „Панорама“ на Би Си Си и вестник „Сънди таймс“ изнасят нова информация за убийства, изтезания и сексуално посегателство на мирни граждани в Ирак и Афганистан. От британското Министерство на отбраната заявиха, че обвиненията са несъстоятелни, че винаги са сътрудничили напълно на съда и че няма основания за продължаване на разследванията.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев