АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СИ ДЗИНПИН И ВЛАДИМИР ПУТИН ДЕКЛАРИРАТ СТРАТЕГИЧЕСКА КООРДИНАЦИЯ СРЕЩУ НЕСТАБИЛНИЯ СВЯТ

Президентът на РФ Владимир Путин и президентът на КНР Си Дзинпин
14.11.2019 / 12:03

Китайският президент Си Дзинпин се срещна с руския президент Владимир Путин в Бразилия, като призова за поддържане на положителна и стабилна инерция в развитието на отношенията между Китай и Русия на високо ниво, съобщава "Синхуа".

Си подчертава важността на 2019 г., в която отношенията между Китай и Русия напредват.

Двете страни отпразнуваха 70-годишнината от установяването на дипломатически връзки с редица дейности, а годината на сътрудничеството и обмена между Китай и Русия приключва успешно, коментира той.

"По-специално, ние съвместно обявихме развитието на цялостно стратегическо партньорство за координация между Китай и Русия за нова ера, изтласквайки двустранните отношения до нова историческа висота", обяснява Си.

Китайският ръководител подчертава, че двете страни трябва да продължат да полагат съвместни усилия, да имат предвид развитието и промените в международната ситуация, да правят иновации, отговарящи на нуждите на развитието на всяка страна и двустранно сътрудничество, да поддържат положително и стабилно развитието на отношенията Китай-Русия и непрекъснато да стигат до нови постижения, за да донесат повече ползи за двата народа, региона и света.

Отбелязвайки сложните и дълбоки промени в настоящата международна ситуация с нарастваща нестабилност и несигурност, Си призова Китай и Русия да установят по-тясна стратегическа координация за отстояване на основните норми, уреждащи международните отношения, да се противопоставят на едностранността, тормоза и намесата в делата на други държави, да защитят своя суверенитет и сигурност и заедно да създават справедлива международна среда.

Говорейки за току-що завършеното второ международно изложение за внос в Китай, Си заяви, че обемът на сделките на руски изложители е нараснал със 74% в сравнение с миналата година.

Той подчерта необходимостта от непрекъснато разширяване на двупосочната търговия и изрази надежда за по-големи стратегически проекти на двете страни в енергийния сектор, като проектът за газопровод за природен газ Китай-Русия ще започне да работи скоро.

Си също изрази желание за ползотворни резултати от годината на научно-техническите иновации в Китай и Русия от 2020 г. до 2021 г. и призова за нов непрекъснат напредък в привеждането в съответствие на инициативата "Един пояс, един път" и Евразийския икономически съюз.

Изтъквайки, че срещата на върха на БРИКС тази година се провежда в критичен момент, международният пейзаж се развива и глобалното управление е в процес на трансформация, Си коментира, че Китай и Русия трябва да работят заедно за насърчаване на солидарността и сътрудничеството между всички страни и да изпращат положителен сигнал, че Страните от БРИКС се придържат към многостранност и поддържат многостранна система за търговия.

Си обещава пълна подкрепа на Русия да бъде домакин на срещата на върха на БРИКС и на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) догодина.

Путин заяви, че отношенията между Русия и Китай са стабилни, не се влияят от външни фактори и се радват на стабилна динамика на развитието и широки перспективи.

Отношенията между Русия и Китай се основават на дълбоко приятелство и взаимно доверие, тясна политическа координация, взаимноизгодно икономическо сътрудничество и тясна координация на международна сцена, обяснява Путин, като нарече такива отношения истинско цялостно стратегическо партньорство.

Путин допълва, че Русия и Китай споделят важен консенсус и общи интереси за поддържане на глобалната стратегическа сигурност и стабилност.

Двете страни трябва да продължат да поддържат близка стратегическа комуникация и твърдо да се подкрепят взаимно в защита на суверенитета, правата за сигурност и правата за развитие, коментира той.

Русия има увереността да засили допълнително мащаба и нивото на двустранната търговия, да ускори привеждането в съответствие на Евразийския икономически съюз с БРИ, да задълбочи сътрудничеството с Китай в промишлеността, селското стопанство, аерокосмическата промишленост, финансите и да увеличи износа на природен газ за Китай, коментира Путин.

Ако приемем ротационното председателство на БРИКС през следващата година, Русия ще работи в тясно сътрудничество с Китай за засилване на влиянието на механизма за сътрудничество на БРИКС, заяви Путин и добави, че Русия също е готова да засили сътрудничеството с Китай в рамките на ШОС, особено по отношение на сигурността и борбата с тероризма.

Двамата държавни глави декларират задълбочен обмен на мнения по основни международни и регионални въпроси от общ интерес.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев