АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КНСБ С ПО-СКРОМНИ ИСКАНИЯ КЪМ ВЛАСТТА ЗА БЮДЖЕТ 2020

Пламен Димитров
14.11.2019 / 11:55

КСНБ с доста по-скромни искания към властта. Това констатира шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова след среща със синдиката.

Тя тълкува това като доказателство, че макрорамката отговаряла на голяма част от исканията на КНСБ. Работна група ще изработи социалните мерки за 2021 година, стана ясно от коментара на Менда Стоянова.

Срещата беше в конструктивен дух, както обикновено, подчерта още тя. Между двете четения на бюджет 2020 може да има известни промени.

Тя е притеснена, че в бюджета няма нито лев за покупка на машини за машинно гласуване

Пламен Димитров е доволен, че има близо половин милион лева повече за разходи, както и над милиард за здравни плащания. Още 7 милиона лева трябват за заплати в здравеопазването. Всички в сектора като здравни служители в детски градини и училища трябва да получават минимум 900 лева.

15 милиона лева повече иска КНСБ за земеделието. Димитров иска повече пари за младите учени. Увеличението в социалната сфера не е достатъчно. КНСБ иска 20% ръст на заплатите там. Това ще струва около 22 милиона лева. Синдикатът иска ръст на минималната и максималната пенсия.

Бюджет 2020 мина на първо четене с гласовете на 126 депутати, 92 бяха против

По този повод министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че данъците се запазват. По думите му Бюджет 2020 е балансиран.

От трибуната в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи бюджет на развитието срещу бюджет на застоя на ГЕРБ.

От ДПС пък обвиниха властта, че натиска задна скорост на реформите.

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев