АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИСПАНСКИТЕ СОЦИАЛИСТИ И „ПОДЕМОС” С КОАЛИЦИОННО СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА УПРАВЛЕНИЕ

Премиерът на Испания Педро Санчес и лидерът на лявата партия "Подемос" Пабло Иглесиас
12.11.2019 / 18:42

Премиерът на Испания Педро Санчес и лидерът на лявата партия "Подемос" Пабло Иглесиас постигнаха предварително споразумение за формиране на коалиционно правителство след парламентарните избори в неделя, пише "Паис".

Испания проведе в неделя четвъртите парламентарни избори от 2015 г., след като Санчес и Иглесиас не успяха да постигнат споразумение за управление след изборите на 28 април. Социалистите предложиха на "Подемос" три министерски поста и вицепремиер, но те отказаха.

На изборите в неделя Санчес изгуби три места в Конгерса от 123 на 120 в 350-местната долна камара, където 176 гласа са необходими за мнозинство. "Подемос" взе 35 места, като през април спечели 42. Най-големият победител от вота в неделя е крайнодясната "Вокс", която имаше 24 места, но увеличи местата си до 52, превръщайки се в третата най-силна партия в Конгреса след социалистите и Народната партия.

Разговорите между двете партии започнаха в понеделник вечерта при пълна тайна. Но едва тази сутрин стана ясно, че има предварително споразумение между двете партии.

Според предварителното споразумение между социалистите и "Подемос" Иглесиас ще бъде вицепремиер.

По-късно Санчес и Иглесиас потвърдиха, че партиите им са постигнали споразумение за формиране на коалиция. Те се подписаха под сделката в присъствието на журналистите.

"Радостен съм да обявя днес, че заедно с Педро Санчес ние постигнахме предварително споразумение за създаване на прогресивно коалиционно правителство, което ще обедини опита на Социалистическата партия с куража на "Подемос", обяви Иглесиас.

Санчес добави, че той вярва, че правителството ще бъде "прогресивно" и ще управлява страната "четири години, през целия мандат". Премиерът каза още, че споразумението не е било възможно след изборите през април и че са наясно с разочарованието, но сега ще имат прогресивно правителство.

"Няма място за омраза между испанците", обяви той с тънък намек към крайнодясната партия "Вокс".

Въпреки че в продължение на месеци двете партии преговаряха за правителство след вота през април, сега двамата лидери се договориха за по-малко от 48 часа след изборите в неделя.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев