АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРЛАМЕНТЪТ ОБСЪЖДА БЮДЖЕТИТЕ НА НЗОК И ДОО

Народно събрание
12.11.2019 / 07:54

Финансовата рамка за догодина влиза за обсъждане в пленарната зала. На извънредно заседание депутатите ще разгледат на първо бюджетите на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване, а утре ще бъдат дебатите по републиканския бюджет.

При разглеждането на законопроектите в ресорните комисии одобрение беше дадено от ГЕРБ и Обединените патриоти, а гласовете против са на депутатите от БСП и ДПС.

„Има достатъчно буфери в този бюджет, изпълним и до голяма степен намира баланса между основните сектори, които финансира държавата“, заяви при представянето ѝ финансовият министър Владислав Горанов.

Приоритетни са образованието, здравеопазването и политиката по доходите или според много специалисти „повече от същото“.

От юли догодина пенсиите ще бъдат увеличени с 6,7 на сто, но прочитът между редовете на председателя на социалната комисия Хасан Адемов е критичен: „Независимо от това, че фонд „Пенсии“ се увеличава със 730 млн., реалното отражение върху скока на доходите на хората, които разчитат единствено и само на пенсии, е незначително“.

Една от най-спорните мерки е драстичното увеличение на осигуровките за земеделските стопани и тютюнопроизводителите от 400 на 610 лева, колкото ще бъде и минималната работна заплата през 2020 година.

Критики има и към бюджета за здраве - д-р Любомир Киров от Асоциацията на общопрактикуващите лекари заяви: „Този бюджет е палиативен, поддържа жизнени функции, но не и креативен. Няма голяма съзидателност“.

От своя страна Д-р Николай Шарков, председател на Български зъболекарски съюз, коментира: „За нас не важи мантрата: Наливаме пари в нереформиран сектор“.

Но въпреки реформата - допълнителният финансов ресурс не е достатъчен, смята Шарков. Мнение, което не се поделя от ресорния министър Кирил Ананиев: „Заложените параметри на проекта на бюджета на НЗОК за 2020 г. създават стабилна финансова рамка за процеса на преговорите по националния рамков договор за 2020 г.“.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев