АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛЕКАРИ В БОЛНИЦАТА В ПАЗАРДЖИК ОБМИСЛЯТ КОЛЕКТИВНА ОСТАВКА

МБАЛ-Пазарджик
12.11.2019 / 07:49

Напрежение възникна в Многопрофилната болница за активно лечение в Пазарджик след информацията за отстраняването на директора на здравното заведение д-р Васил Вълчев по повод съмнения за източване на Здравната каса чрез нередовни ТЕЛК решения. По-голямата част от лекарите обмислят да подадат колективна оставка:

"Ще се махаме всички лекари, какво е това? Що за отношение? Има съдебни органи, има всичко. Това е една от малкото болници в България, която няма никакви дългове. Дай да я разсипем и нея", коментира д-р Милко Петров.

Лекарите са заявили позицията пред областния управител на Пазарджик, каза хирургът д-р Петров: "Всички завеждащи отделения бяха при областния управител, за да си кажат мнението. Според мен това е едно посегателство дори и на националната сигурност, защото една болница - от този тип - като се махне и се ликвидира, Министерството с какво ще провежда политика, с частните болници ли?".

От ръководството на болницата обявиха, че с подобни обвинения се обслужват интересите на конкурентна частна болница в града. Според д-р Васил Вълчев причината за атаката срещу болницата е "засегнати икономически интереси".

Директорът на МБАЛ - Пазарджик остава на поста до провеждането на извънредното общо събрание, което по закон трябва да се свика не по-рано от 30 дни. На него ще трябва да бъде подменено ръководството на болницата.

По-рано днес д-р Вълчев бе освободен по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

Още през изминалата седмица министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е изпратил писма за свикване на Общо събрание на лечебното заведение, за да бъде извършена промяната в управлението на болницата.

В писмото не се посочват мотиви за отстраняването на д-р Васил Вълчев, но се предполага, че уволняването му е във връзка с журналистическите материали, които показаха злоупотреби със слагането на стендове на хора със здрави сърца.

От месец в болницата се извършва прокурорска проверка, която е удължена до началото на декември.

До избора на нов директор в МБАЛ - Пазарджик ще бъде назначен прокурист.

Здравният министър е поискал от НЕЛК да направи проверка на ТЕЛК решенията, които са издадени от ТЕЛК комисиите в МБАЛ - Пазарджик.

От днес Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ започна пълна проверка на лечебното заведение.

Според д-р Вълчев журналистическото разследване срещу него е и болницата е поръчано от конкурентно лечебно заведение в града. Той допълни, че няма лекари в болницата, включително и той самия, с фалшиви ТЕЛК решения, които финансово да ги облагодетелства и уточни, че че тези решения са от преди три години и те вече са проверявани, а нарушения не са открити.

Засега от болницата отказват коментар, тъй като обстановката можела да се усложни допълнително.

По настояване на здравното министерство се отлага насрочената за 15 часа пресконференция в МБАЛ - Пазарджик. На нея трябваше да бъде обявена информация за отстраняването на директора д-р Васил Вълчев заради съмнения за злоупотреби с ТЕЛК решения.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев