АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ЛАВРОВ: ПЪЛНАТА ЛИКВИДАЦИЯ НА ЯДРЕНОТО ОРЪЖИЕ Е ВЪЗМОЖНА САМО В КОНТЕКСТА НА ВСЕОБЩО И ПЪЛНО РАЗОРЪЖАВАНЕ

Сергей Лавров - външен министър на Русия
08.11.2019 / 18:07

Договорът за забрана на ядрените оръжия бе приет в централата на ООН в Ню Йорк преди две години. До момента нито една от големите ядрени сили не го е ратифицирала.

В доклада си пред участниците в Московската конференция по ядреното неразпространение Сергей Лавров посочи: „Споделяме идеята за създаването на свят без ядрено оръжие. Тази цел обаче трябва да бъде постигната не чрез такива едностранни и бих казал арогантни методи, на които се основава този документ“.

„Изхождаме от това, че пълната ликвидация на ядреното оръжие е възможна само в контекста на всеобщо и пълно разоръжаване, в условията на обезпечаването на еднаква и неделима безопасност за всички, включително за притежателите на ядрено оръжие, в съответствие с Договора за неразпространение“ добави той.

Сергей Лавров обърна внимание на друго международно споразумение - Договорът за забрана на ядрените опити. Той остро разкритикува държавите, които все още не са го ратифицирали и най-вече САЩ.

„Разбира се, особено деструктивно изглежда позицията на Съединените щати, които в своите ядрени доктринални документи са записали, че няма да го ратифицират. Това поставя под заплаха съдбата на този най-важен документ, който е единственото подлежащо на ефективна международна проверка споразумение за прекратяване на ядрените опити“, каза руският външен министър.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев