АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КИТАЙ ЗА РЕЧТА НА ПОМПЕЙО: ПЪЛНА С "ИДЕОЛОГИЧЕСКИ ПРЕДРАЗСЪДЪЦИ" И "НУЛЕВА МИСЛОВНА СПОСОБНОСТ"

Китайското външно министерство
08.11.2019 / 17:57

Китайското външно министерство отговори на речта на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, произнесена по-рано в петък в Берлин, описвайки неговите думи като "неоснователни обвинения" и "преувеличение" на така наречената "китайска заплаха".

Говорителят на министерството Гън Шуан добави, че речта на Помпейо е била пълна с "идеологически предразсъдъци" и "нулева мисловна способност".

"Силно недоволни сме и категорично се противопоставяме на думите му", подчерта той, предупреждавайки, че подобна агресивна реч срещу Китай може да предизвика обратна реакция.

Острата реакция на китайското външно министерство е в резултат на изказване на Майк Помпейо по повод 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена по-рано през деня, в което той посочи, че методите на Пекин за потискане на правата на човека са "ужасяващо подобни" на престъпленията, които се случваха в Източна Германия. Освен това той подчерта, че китайското комунистическо ръководство създава нова форма на авторитаризъм.

Веднага след негова реч главният редактор на китайското англоезично издание Global Times Ху Ксин написа в Туитър, че Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо "опетнява" собствения си образ, като атакува Китайската комунистическа партия.

Ху Ксин, чието мнение западните медии обикновено описват, че е в унисон с официалната позиция на Пекин, написа: "Атаката на Помпейо срещу Китай и Китайската комунистическа партия (ККП) е идеологическо подстрекателство, което противоречи на факта, че светът и Китай са силно интегрирани в интересите си".

Той добави: "ККП промени съдбата на Китай, промени живота на китайския народ и наблегна на приятелските отношения с с всички държави. Злобното нападение на Помпейо срещу ККП само опетнява неговия собствен имидж, карайки го да изглежда политически предубеден, екстремен и нечестен".

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев