АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЛИЗО 400 СА ИНОВАТИВНИТЕ УЧИЛИЩА У НАС

Деница Сачева
08.11.2019 / 17:31

Близо 400 са учебните заведения у нас, които имат статут на иновативни. Това съобщи заместник-министърът на образованието Деница Сачева на форум, посветен на новите тенденции в образованието и в педагогическите практики от цял свят. Сачева допълни, че се водят дискусии за въвеждането на иновативните модели на обучение и в детските градини.

Учениците, обучавани по системата "Монтесори", дават по-добри резултати от децата в традиционните училища в области като английски език, изкуства и математика, сочат проучвания, проведени в американския щат Южна Каролина.

"Фокусът не е върху съдържанието и придобиването на конкретни знания. Акцентът пада върху социалното и емоционалното развитие на учениците. Нужно е нещо повече от запаметяване на факти и дати. Децата трябва да извличат радост и удоволствие от ученето", обясни преподавателят проф. Брук Колклейджър.

За необходимостта от трансформации в образователните системи говори заместник-министърът Деница Сачева.

"Да отворим възможността креативният учител да има свобода - да експериментира, да работи и да предлага индивидуални подходи", призова тя.

Подобряването на българското образование зависи от качеството на педагогическите кадри. Затова инвестициите трябва да бъдат насочени към "хората, които в момента все още не искат да се променят".

"Ние имаме този сериозен проблем - в българската образователна система живеят различни поколения", подчерта заместник-министър Деница Сачева.

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев