АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ ОТКАЗА ДА ИЗДАДЕ УКАЗ ЗА ИЗБРАНИЯ ОТ ВСС ГЛАВЕН ПРОКУРОР ИВАН ГЕШЕВ

Президентът Румен Радев
07.11.2019 / 17:57

Президентът Румен Радев върна на Висшия съдебен съвет предложението за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор. Пред журналисти в президентството Радев заяви:

„Конституцията не ме задължава да мотивирам указа, с който назначавам или връщам на ВСС предложения от него кандидат. Независимо от това реших да се обърна към вас и най-вече към членовете на ВСС, които избират главния прокурор. И преди съм заявявал, че очаквам истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор. Издигането на един единствен кандидат не само, че лиши от състезателност, но и отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор, така необходими за неговата нелека и отговорна мисия.

Още повече – белег на демократичната държава е наличието на алтернативи при заемането на висши държавни длъжности. Подходът за издигането на един-единствен кандидат бе подкрепен на практика и от изпълнителната власт, която в лицето на министъра на правосъдието отказа да посочи втори кандидат и така доведе до пълната липса на алтернатива“.

Радев подчерта още, че бъдещият главен прокурор трябва да се ползва с високо обществено доверие.

„Изборът на главен прокурор е акт с висока обществена значимост и начинът на неговото провеждане трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнение. С тези съображения упражнявам правото си по Конституция и връщам на Висшия съдебен съвет предложението за назначаване на г-н Иван Гешев на Република България“, заяви Румен Радев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев