АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

И СЪДИИТЕ ПРИЗОВАХА ПPEЗИДEНТA ДА НЕ ПОДПИСВА УКАЗА ЗА ГЕШЕВ

Единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев по време на изслушването си във ВСС.
07.11.2019 / 13:14

Cъюзът нa cъдиитe пpизoвa пpeзидeнтa Румен Радев да не подписва указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. От най-голямата съсловна организация искат от държавния глава да стане инициатор за пpoдължaвaнe нa ĸoнcтитyциoннaтa peфopмa нa пpoĸypaтypaтa.

От Съюза на съдиите в България смятат, че избраният за следващ Обвинител номер едно не отговаря на изискването да притежава висока професионална компетентност, за да заеме ключовия съдебен пост.

На 24 октомври - след десетчасово заседание, протекло при безпрецедентни мерки за сигурност, Висшият съдебен съвет избра Гешев с резултат 20 "за" и 4 "против". Според съсловната организация, дългото му изслушване е било формално публично, но не и прозрачно.

В писмото до президента се цитира и реплика на настоящия Обвинител номер едно, че решенията за това кой да бъде избран за главен прокурор и председатели на двете върховни съдилища досега се вземат в други две сгради - извън тази на Висшия съдебен съвет. Според Съюза тази реплика в една правова държава би предизвикала "незабавна реакция от компетентните държавни органи".

Като изразява безпокойството си и от изказвания на Иван Гешев, включително и квалификации за хора, изразяващи несъгласие с неговата номинация, Съюзът на съдиите пише, че главният прокурор трябва да има такова публично поведение, което не оставя и следа от съмнение в обществото за агресивност, за пристрастност, за личностни нагласи, за силово налагане, самоизтъкване и дискриминиране на отделни граждани или обществени групи.

Освен че искат връщане на предложението за Иван Гешев, от съсловната организация искат от президента да предприеме действия за продължаване на конституционната реформа на модела на прокуратурата.

Предложението на съдебните кадровици беше изпратено на президента, от чийто указ зависи финализирането на процедурата. Досега призив към него да не подписва отправиха от „Бългapcĸи aдвoĸaти зa пpaвaтa нa чoвeĸa“, „Πpaвocъдиe зa вceĸи“, бившият омбудсман Maя Maнoлoвa и предшественикът на Радев - Poceн Πлeвнeлиeв.

В единствения си коментар по темата държавният глава обяви, че ще обяви решението си в обозрим срок и няма да го направи под натиск.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев