АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРИКЛЮЧИ ИЗБОРНИЯТ ДЕН

Местни избори 2019
03.11.2019 / 20:10

В 20 часа по закон приключва изборният ден. В секциите, пред които все още има желаещи да упражнят правото си на вот, това може да стане до 21 часа. Решенията за край на изборния ден се взимат от Общинските избирателни комисии по места.

Балотажът за кмет в над една трета от общините в България приключва при избирателна активност по-ниска, отколкото на първия тур. Към 17,30 ч. тя е била 35,8%, което е с близо 7 процентни пункта по-малко, отколкото на първия тур миналата неделя. Това са 1 430 691 души, които са дали своя глас днес. Активността към този час е с 2% по-висока от изборите през 2015 г.

Най-ниска активност днес се отчита във Варна - 23,37%, следва Пловдив - 23,71%. В София активността е била 33,34%.

Най-високата активност е измерена в Белене - 77,89%, и в Борово, Русенско - 77,76%.

Много са жалбите за нарушения в изборния ден, постъпили в Централната избирателна комисия. Те са над 120, като се увеличават тези за предизборна агитация и публикуване на социологически проучвания, обобщи говорителят на Комисията Александър Андреев:

"Общият брой на тези, които са за агитация в изборния ден и за публикуване на резултати от социологически проучвания, са 40. В тази връзка те вече станаха 11 срещу 4 доставчици на медийни услуги и на онлайн новинарски услуги, по отношение на които бяха установени тези нарушения. За купуване и продаване на гласове са общо 7 постъпили. 16 са нарушенията срещу избирателни права. Главният прокурор до момента не е правил мотивирано искане за отнемане на имунитета на някой от кандидатите, които участват в изборите в днешния ден".

Пет от 7-те сигнала за купуване на гласове са в София, основно от „Красна поляна“ и „Илинден“, а останалите – в Плевен и Дряново.

Жалбите и сигналите в ЦИК днес са по-малко от първия тур на местните избори преди седмица, когато общият им брой беше 297. На същата фаза през 2015 г. информациите за нередности са били над 400.

Говорителят на Централната избирателна комисия Таня Цанева каза по-рано, че немалка част от сигналите не са от съществено значение и не влияят на организацията на изборния процес. Тя обаче допълни:

„По отношение на предизборна агитация в деня на изборите имаме към момента 36 сигнала, като ЦИК ги е разгледала. Тези, които е било необходимо, са пратени по компетентност на съответната Общинска избирателна комисия или на органите на реда за проверка. Имаме към момента седем решения за седем нарушения на агенции, които продължават да оповестяват и да публикуват резултати от социологически агенции, независимо от категоричната забрана на закона“.

Коментар за призива на президента

Говорителят на ЦИК коментира и призива на президента Румен Радев ЦИК, партиите и органите на реда да обсъдят нарушенията по време на протичащите и в момента местни избори:

"В случая, в който бъде насрочена среща за обсъждането на въпросите, свързани с провеждането на местните избори и ЦИК бъде поканена, тя ще вземе участие и ще изложи своето становище и анализа на проведените избори", каза Андреев.

Според президента множеството сигнали за купени гласове са компрометирали доверието в изборния процес.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев