АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ НАЛОЖИ МОРАТОРИУМ ВЪРХУ ДОБИВА НА ШИСТОВ ГАЗ ЧРЕЗ ФРАКИНГ ЗАРАДИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ

Фракинг
02.11.2019 / 17:52

От днес Великобритания налага мораториум върху добива на газ чрез фракинг (хидравлично разбиване) в Англия, съобщи правителството. Аргументът е, че при използването на този метод има риск от "недопустими последици" за местното население чрез предизвикване на земни трусове, съобщиха осведомителните агенции.

Тази промяна в политиката на правителството се обяснява с факта, че правителството на Борис Джонсън се готви за нови парламентарни избори на 12 декември и с инцидент от август, когато при разработването с този метод на газово находище недалеч от Блекпул, Северна Англия, в околността бе регистрирано земетресение с магнитуд 2.9.

Британското правителството подкрепяше програмата за добиване на шистов газ чрез фракинг като средство за производство на местна алтернатива на гориво с ниско съдържание на въглерод.

Решението за прекратяване на фракинга бе взето след доклад на специализиран отдел за добив на нефт и газ към Министерството на икономиката, енергетиката и индустриалната стратегия, в който се изтъква, че не е възможно точно да се прогнозира силата на земетресенията, свързани с хидравличните дейности.

Тази година в графство Ланкашър бяха регистрирани серия от земни трусове в района на обект, където се добива шистов газ чрез фракинг. Случилото се породи голямо обществено недоволство. Екозащитници редовно протестират в района.

Мораториумът на правителството ще остане в сила докато не бъдат получени гаранции, че добивът е безопасен.

Във Великобритания има три лицензирани компании за добив на нефт и газ чрез фракинг и трите базирани в Северна Англия. Само една от тях обаче - „Куадрила“, извършва активна дейност в графство Ланкашър.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев