АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН В УНГАРИЯ: РАБОТАТА ПО "ТУРСКИ ПОТОК" С БЪЛГАРИЯ И СЪРБИЯ ЩЕ ПРИКЛЮЧИ ДОГОДИНА

Президентът на РФ Владимир Путин и Виктор Орбан на разговорите им в Будапеща, на които присъстват и външните и енергийните министри на двете страни.
30.10.2019 / 23:04

Русия би приветствала, ако Унгария се присъедини към газопровода "Турски поток", заяви днес в Будапеща руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Путин посочи, че работата по "Турски поток" с България и Сърбия ще приключи до края на следващата година. Той заяви, че е обсъдил с Орбан перспективите за нормализиране на отношенията между Русия и ЕС, регулирането на ситуацията в Украйна и транзита на енергийни суровини.

Руският президент подчерта, че въпросът за сътрудничеството в енергетиката стои на първо място в дневния ред с Унгария, тъй като Русия покрива около 60 процента от нуждите на Будапеща от петрол и 50 процента от необходимия й природен газ. По думите му по този въпрос сътрудничеството с Унгария е установено на високо равнище и всичко върви без проблеми

Унгария разчита на Русия за по-голямата част от своя газ - зависимост, която вероятно ще се увеличи, когато руската държавна газова компания „Газпром” завърши тръбопровода „Турски поток“, който минава под Черно море до Турция, с разклонение, което планира да обслужва Унгария.

След преговорите Руските компании "Лукойл", "Транснефт" и унгарската "МОЛ" подписаха документи за удължаване на дългосрочния договор за доставка на петрол за Унгария и Словакия до юли 2025 година, предаде ТАСС.

Путин посещава Унгария по покана на премиера Виктор Орбан. Това е петото му посещение в страната. Последното се проведе през август 2017 г. Двамата лидери, които споделят общо пренебрежение към западните либерални ценности, поддържат и засилват своите специални отношения през годините, дори когато ЕС наложи санкции срещу Москва заради анексирането на Крим от Русия.

В рамките на ЕС Унгария е един от най-силните защитници за отказ от санкции, наложени от блока срещу Москва.

Другата точка, която вероятно ще бъде на дневен ред, е договор за модернизиране на единствената унгарска атомна електроцентрала - проект до голяма степен финансиран от руска кредитна линия.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев