АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

„ТРЕНД“: ЗА БЪЛГАРИТЕ МОРАЛЪТ НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР Е ПРЕДИ ПРОФЕСИОНАЛИЗМА

 Евелина Славкова
24.10.2019 / 09:11

Моралът на главния прокурор е много по-важен за българите отколкото опитът му в работата. Това заяви пред БНР Евелина Славкова от Изследователски център „Тренд“. Тя посочи данните от последното проучване на центъра, направено по поръчка на в. „24 часа“. Допитването е реализирано в периода 1-10 октомври 2019 г. и е сред 1000 души:

„20% от българите посочват, че за тях е важно главният прокурор да не бъде корумпиран и подкупен. 19% искат да е честен и коректен. 9% искат да е с опит и да разбира от работата си“.

Българите отново гледат моралните качества, когато избират кмет на населеното си място, отбеляза Славкова в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

По отношение на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор и протестите в София срещу избора му, тя коментира:

„В страната наблюдаваме дистанция от темата. Хората не могат да разберат какъв е същественият проблем при избора на главен прокурор. Те не могат да разберат, защото не могат да разберат механизма за избор. Това е една от основните проблемни точки, която се отчита. Другата проблемна точка е, че е трудно за по-голямата част от българското общество да разберат какво е влиянието и значението от това кой е главен прокурор върху техния косвен живот или пряко. Протестите са локални, подкрепени най-вече в София. В останалите градове не сме индикирали или изобщо не е имало такива протести. Това също ощетява протестиращите, защото ги поставя под определени знаци, поставя ги под определена общност, която се бори срещу неща, които хората не разбират“.

Защо нямаше втора кандидатура?

И тук българите трудно се ориентират, подчерта Евелина Славкова. Тя препоръча на протестиращите да обяснят на хората отстрани какъв е механизмът и защо това е добре или не е.

Изборни изненади

На местния вот вероятно ще гласуват много повече хора отколкото на европейските избори, каза социологът. По думите ѝ високата избирателна активност на местни избори е традиционна.

Според нея в голямата част от населените места могат да се очакват изненади:

„БСП тръгват от много ниска позиция – без нито един областен град. За тях да спечелят един областен град, ще бъде голяма победа. Тук ще се появят интерпретации за ерозията на ГЕРБ. Трябва да имаме предвид и контекста, в който се случват изборите“.

Относно арестите за търговия с гласове в Несебър, Славкова подчерта: „Такъв тип арести оказват само положително влияние върху избирателите и в подкрепа на този, който ги е арестувал. Българското общество е репресивно. За тях ареста на политик, бизнесмен се приема много положително, независимо дали този човек е сгрешил или не“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев