АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ ОТКРИ РАЗШИРЕНИЕ НА "БАЛКАНСКИ ПОТОК"

Бойко Борисов откри разширението на газопреносната мрежа по трасето на "Балкански поток" до компресорна станция "Странджа"
21.10.2019 / 18:30

Премиерът Бойко Борисов откри разширението на газопреносната мрежа по трасето на "Балкански поток" до компресорна станция "Странджа" в района на село Горска поляна, община Болярово. Трасето включва станция "Странджа" и 11 км новоизградено съоръжение за пренос на газ, което ще премине през землищата на 11 области. Общата стойност на подписания договор със срок за изпълнение до 615 календарни дни е в размер до 1,1 млрд. евро без ДДС.

"Първо да благодаря на строителите. Тези тръби могат да превозват огромни количества газ. Перфектна работа на всички. Денонощна работа, трудна работа. Да им пожелая успех, бързо да пренасят техниката", заяви Борисов, който пристигна със своя джип заедно с вицепремиера Томислав Дончев и шефа на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

"Ние да подготвим това, което много политици са говорили, но ние го правим. В момента наред с жп и автомагистралите имаме и газови магистрали. След нас нито може да влезе Сърбия, нито Унгария, нито Македония. Компресорните станции са трансверсивни, може и в двете посоки да се доставя газ, добре дошли са. От другата страна на България правят същото. Докато другите говорят, ние строим и даваме възможност да се превърнем в основен разпределителен център. Балканите са обединяващо име, с името "Балкански поток" се обединяваме", добави премиерът и обяви, че другата седмица ще покаже как се строи интерконекторът с Гърция.

"България ще бъде с 2 газови магистрали. България ще може да си купи най-евтиния газ, а нашите съседи ще могат също да си доставят газ. Тук са посланици, гости от Русия, Саудитска Арабия. Това е една политическа газова магистрала, защото където има големи икономически интереси, там няма войни. Затова още по-усилено строим. България ще си взима транзитните такси. Когато ясно сме си казали приоритетите на всички им е ясно, че се случва това, което виждате в момента. С всички сили се строят следващите километри", каза той.

С разширението на газопреносната инфраструктура на България ние ще запазим своето стратегическо място на газовата карта на Европа, допълни енергийният министър Теменужка Петкова, която също участва в откриването.

"Много се радвам, че днес заедно ще имаме възможност да станем свидетели на пускане на експлоатация на първия етап от проекта за Разширение на газопреносната инфраструктура на територията на България от турско-българска граница до българо-сръбска граница. Господин Малинов очерта основните параметри на проекта. Проект, който е изключително важен не само за България, но и за целия регион на Югоизточна Европа, защото този проект ще даде възможност за диверсифициране на маршрутите за доставка на природен газ. Ще създаде условия за по-голяма енергийна сигурност в региона и за развитие на пазара.

За България този проект е реализиран при стриктно спазване на всички европейски правила, ще направи възможно това ние да запазим своето стратегическо място на газовата карта на Европа. Тази инфраструктура, като част от структурата, свързана с реализацията на концепцията за газоразпределителен център на територията на България е изключително важна за нас. Затова използвам случая да благодаря на изпълнителите на този проект - нашите партньори от "Главболгарстрой", да пожелая успех на всички наши партньори в следващите 474 км и съвсем скоро да можем да се видим пак в същия формат на пускането в експлоатация на целия проект", допълни тя.

 

Откриваме един неголям, но изключително важен за газопреносната мрежа на България проект, каза пък негово превъзходителство Анаталий Макаров, посланик на Русия в България.

"Свързването на вашата страна към "Турски поток" ще позволи да получавате синьо гориво по нов надежден маршрут и да станете един от най-големите газови разпределителни центрове. Желая от цялото си сърце успех на всички на това поприще. Уверен съм, че и останалата част от липсващата газотранспортна инфраструктура ще бъде построена също толкова бързо в направление Сърбия. Новият газопровод не е само принос за развитие на България. Той ще способства за просперитета на страната. Той стимулира привличането на инвестиции и създава нови работни места. Българските компании, които участват в изграждането му, ще придобият огромен опит за последваща реализация на други международни проекти. Всичко това създава отлични предпоставки за устойчиво развитие на българската икономика. Ако говорим за значението на "Балкански поток", както го нарече министър-председателят Бойко Борисов, за руско-българските отношения, реализацията му ще изведе на качествено ново ниво тези отношения", подчерта дипломатът.

"Очакваме с нетърпение дългосрочното партньорство и не само защото изпълнението на такъв стратегически проект включва непрекъснато и постоянно сътрудничество, а защото то засяга и развитието на свързаните с това области като логистиката, обучение и други. На 100% аз съм сигурен, че българските и руските компании ще се възползват пълноценно от възможностите, които се откриват пред тях. Ние видяхме, че България се показа като надежден партньор, който изпълни своите ангажименти и успешно завърши този първи участък преди посочения срок. Това ще се отрази и на други направления в нашите отношения - туризъм, селско стопанство, култура, икономика и други. Нека новият газопровод допринесе за процъфтяването на нашите страни и народи и укрепи българо-руската дружба", допълни Макаров.

Инвестирахме 75 млн. лава за шест месеца в разширението на газопреносната мрежа и компресорна станция "Странджа", уточни шефът на "Булгартрансгаз".

"Тази инвестиция, беше финансирана изцяло от "Булгартрансгаз" и беше построена за шест месеца. Този проект е основополагащ за газов хъб "Балкан". Благодаря на премиера, на правителството за оказана подкрепа. Благодаря и на Русия, Турция, Унгария и Сърбия. Благодаря и на "Главболгарстрой". Благодарение на нашия опит и знания успяхме да реализираме такъв тип проект", каза още Владимир Малинов.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев