АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КАРАКАЧАНОВ: АКО НЕ СЕ ПРЕОДОЛЕЯТ СПОРНИТЕ ВЪПРОСИ, СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ЩЕ ТРЯБВА ДА ПОЧАКА ЗА ЕС

Красимир Каракачанов
17.10.2019 / 19:07

Ако не бъдат преодолени спорните въпроси, Северна Македония ще трябва да почака за преговорите за присъединяване към Европейския съюз, заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов. Така той коментира поредното безрезултатно заседание на съвместната комисия по историческите и образователните въпроси:

"Явно след позицията на Франция, когато стана ясно, че Северна Македония няма да бъде поканена, нашите колеги в Скопие решиха да си покажат рогата за пореден път. Това не им върши никаква услуга, разбира се, то си е за тяхна сметка. Не може с шикалкавене и номера, скопски номера, да влизаш в ЕС. Ние сме готови на компромис, ако те най-накрая спрат да се занимават с глупости, спрат да фалшифицират историята. Спрат с антибългарската политика, спрат да тормозят хората, които се наричат българи в Македония..."

В края на заседанието на историческата комисия в Охрид снощи съпредседателят от страна на Северна Македония професор Драги Георгиев обяви, че по въпроса за идентичността на Гоце Делчев срещата е била напълно безплодна. В какво се изразяват разногласията, обясниха професор Драги Георгиев и съпредседателят от българска страна професор Ангел Димитров:

"Ние разговаряме, не преговаряме. Не сме ние на политически преговори. Ние разговаряме, дискутираме около това да намерим обща основа за отбелязване на Гоце Делчев. Идентичността на Гоце Делчев ние не можем да я решим. Аз това съм го казвал и друг път. Това са работи, за които има документи, за които има тълкуванията на идентичността на Гоце Делчев в историографията, които ще бъдат предмет на различни тълкувания", каза проф. Георгиев.

"Ние не твърдим, че Гоце Делчев е българин, а това той го твърди. Ние просто приемаме фактите и гледаме документацията, в която той ясно и не само той, семейството, неговите най-близки съратници ясно и категорично декларират, каква е тяхната идентичност. Това не е проблематично от гледна точка на науката, защото не е важно как ще интерпретираме ние една личност, ако той самият, това го казвам в кавички, ако той самият интерпретира себе си", заяви проф. Димитров.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев