АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЕМ ЕДИНОДУШНО ОСВОБОДИ СВЕТОСЛАВ КОСТОВ КАТО ДИРЕКТОР НА БНР, ТОЙ ЩЕ ОБЖАЛВА РЕШЕНИЕТО В СЪДА

СЕМ гласуване / БГНЕС
17.10.2019 / 18:51

Съветът за електронни медии /СЕМ/ освободи предсрочно от поста му генералния директор на Българското национално радио /БНР/ Светослав Костов. Решението бе взето единодушно. Петимата членове на медийния регулатор гласуваха "за" без нито глас "въздържал се" или "против". Според състава на медийния регулатор Костов грубо е нарушил медийния закон, както и правото на хората по Конституция да бъдат информирани.

"Аз дадох своя глас за един човек, с дълъг стаж в радиото, който каза, че е приятелски приет и може да намери верния път към хората в радиото. Три месеца по-късно трябва да кажа гласно, че считам, че този човек не се справи с поверената му отг.оворност", заяви шефката на медийния съвет София Владимирова. Според нея въпросите, задавани през последните седмици, се сдобили с малко отговори, а СЕМ и до днес не знаела по каква точно причина "Хоризонт" не е звучал в продължение на пет часа на 13 септември, при положение, че проблеми с оптичния кабел не е имало.

До провеждането на нов избор на шеф на националното радио временно изпълняващ длъжността ще бъде досегашния шеф на "Архива" на радиото Антон Митов, обяви председателят на СЕМ София Владимирова. След три месеца СЕМ трябва да проведе конкурса за новия директор. Новият шеф Митов е баща на съдебния репортер Борис Митов, кадър на "Медиапул" и в момента на "Свободна Европа". Антон Митов е оглавявал и програма "Христо Ботев", минава за приближен до предишния директор на радиото Александър Велев.

“Ще обжалвам решението на СЕМ, ще се видим в съда", обяви генералният директор на БНР Светослав Костов два часа, след като СЕМ прекрати предсрочно мандата му. Той свика пресконференция веднага след заседанието, на което 5-имата членове гласуваха единодушно за неговото отстраняване.

"Решението не е с мисъл за радиото. Защо се взема преди изборите", каза Костов, цитиран от "24 часа". По думите му никой не е упражнявал натиск върху него.

"Някой упражнявал ли е натиск върху СЕМ? Натиск има от СЕМ и от хора, които проверяваме за поръчки. От политици натиск няма", каза още Костов.

"Няма да коментирам защо спря радиото, докато не се произнесе прокуратурата", заяви Костов.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев