АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ И ЗАХАРИЕВА ИНФОРМИРАТ ПРЕЗИДЕНТА ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА СЪВЕТА ПО СИГУРНОСТ

Бойко Борисов
15.10.2019 / 11:17

След края на Съвета по сигурност министър-председателят Бойко Борисов и вицепремиерът Екатерина Захариева информират президента Румен Радев за резултатите от днешното заседание.

На срещата има представители на изпълнителната власт и на службите за сигурност.

Под председателството на министър-председателя Бойко Борисов днес заседава Съветът по сигурността заради рязкото изостряне на ситуацията в Сирия.

В рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет обсъди обстановката в Северна Сирия и свързаните с нея процеси от регионалната и международна сигурност.

В работата на Съвета традиционно участваха вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, министърът на вътрешните работи, ръководителите на специални служби, както и съветници на президента.

В рамките на своите заседания Съветът по сигурността анализира и прави изводи на базата на текущата информация за рисковете пред националната сигурност, като се взимат предвид и данните на специалните служби.

При необходимост съветът може да планира конкретни мерки, за да се неутрализират заплахи пред националната сигурност.

Темата на днешното заседание беше свързана с рязко изостряне на ситуацията в Сирия.

Само преди дни след посещение в Йордания, където обсъди ситуацията в Близкия Изток, премиерът Борисов констатира:

“Войната в Сирия, войната в Либия – трябва да знаете, че там ситуацията просто е изключително сложна. А от това, че в момента тази война, която се води в Сирия десетки хиляди бойци на "Ислямска държава", техните семейства тръгват във всички посоки и ние трябва да бъдем много подготвени“.

Също в неделя вицепремиерът Красимир Каракачанов каза, че на този етап няма бежански натиск по българските граници, но армията има готовност да реагира при необходимост.

Каракачанов подкрепя мнението на министър-председателя, че спрямо Турция трябва да се работи със средствата на дипломацията:

“Европейските страни реагират по-бавно и по-мудно и при една голяма бежанска вълна ние ще бъдем отново на топа на устата, както се казва. Така че ние трябва да си подготвим нашите мерки, да си подготвим задачите, за да предотвратим или да респектираме подобна вълна. В този момент най-малко подходящо е България да играе ролята на инициатор на санкции или остри позиции“, каза Каракачанов.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев