АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕРДОГАН ЗАПЛАШИ ДА ПУСНЕ 3,6 МЛН. СИРИЙСКИ БЕЖАНЦИ В ЕВРОПА

Ердоган
10.10.2019 / 19:30

Турция ще изпрати към Европа 3,6 млн. бежанци, ако Европейският съюз нарича турската военна операция в Сирия „окупация“, заплаши днес турският президент Реджеп Ердоган.

В реч в Анкара той отново обвини ЕС, че никога не е бил честен по отношение на Турция.

Пред ръководството на Партията на справедливостта и развитието турският лидер заяви:

„Ей, Европейски съюз, ела на себе си! Ако се опитвате да наречете операцията ни „окупация“, нашата работа е много лесна. Ще отворим вратите и ще ви изпратим 3,6 млн. бежанци“.

109 „терористи“ в Сирия са били „неутрализирани“

Във връзка с втория ден на военната операция в Северна Сирия турският президент съобщи, че по турски данни до момента са били „неутрализирани“ 109 терористи, освен това има предали се и ранени.

Реджеп Тайип Ердоган беше категоричен, че Турция ще разгони „черните облаци“ от „Манбидж до иракската граница“.

Според президента Турция иска да предотврати създаването на "терористична държава". "Ще унищожим онова, което е останало от тях", заплаши той и призова бойците, водени предимно от кюрдските Народни отряди за защита (YPG) и кюрдските Женски защитни единици (YPJ), да се предадат.

Колони сирийските бунтовници навлязоха в зоната на изток от р. Ефрат. Турската авиация и артилерия продължават интензивен обстрел на кюрдските позиции и край Тел Абияд и Рас ал Айн се издигнат високи стълбове черен пушек от експлозиите.

Следобед атакуващите овладяха общо 7 села в околностите на двата града.

Пет жертви на обстрел в Турция, сред тях и дете

При минометен обстрел от Сирия в турските градове Акчакале и Нусайбин загинаха петима души, сред които и сирийско бебе, а общо 70 души бяха ранени, предадоха местни медии.

В 4 общини на учениците беше дадена ваканция, за да не се събират големи групи деца на едно място и да се намали рискът при евентуален обстрел.

По време на цялата предишна операция „Маслинова клонка“ загинаха 7 турски цивилни, а 113 бяха ранени.

Прокуратурата започна разследвания срещу петима депутати от Демократичната партия на народите, сред които и двамата съпредседатели на формацията – Сезаи Темелли и Первин Булдан.

Обвиненията срещу тях са за „терористична пропаганда“. Бяха задържани други 78 души, както и двама журналисти заради техни публикации в социалните мрежи. Съгласно антитерористичното законодателство в страната те са обвинени в пропаганда, подстрекаване към расова омраза, атаки срещу вътрешния и социалния мир в Турция, единството и сигурността на страната.

Провежданата от Турция военна операция е посрещната от вълна от международни критики, като в частност Европейският съюз призова Анкара да спре "едностранните военни действия", за да се избегне "по-нататъшно подкопаване на стабилността на целия регион".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев