АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕП ОТХВЪРЛИ ФРЕНСКАТА КАНДИДАТКА ЗА ЕВРОКОМИСАР

Силви Гулар
10.10.2019 / 19:25

Комисиите по индустрия и вътрешен пазар в Европарламента са отхвърлили окончателно кандидатурата на французойката Силви Гулар за еврокомисар по вътрешен пазар, съобщи пред „Хоризонт“ евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев.

Днес бе второто изслушване на Гулар пред двете комисии, след като веднъж тя бе отхвърлена от тях.

„Двете комисии взеха решение с огромно мнозинство Силви Гулар да бъде отхвърлена. Сега Урсула фон дер Лайен трябва да информира френското правителство за нов кандидат“, каза Ковачев.

На въпрос дали това ще забави гласуването на цялата Еврокомисия от ЕП на пленарна сесия, планирано за на 23 октомври, Ковачев отговори: „Категорично смятам, че ще имаме забавяне, поради това че ще трябва да се номинира и румънски кандидат, след като днес падна румънското правителство и има неяснота за номинацията…Ще трябва време, докато новите кандидати се запознаят с ресора и се подготвят за изслушване пред Европейския парламент.

Гулар е третият кандидат, който евродепутатите отхвърлят след тези на Румъния и Унгария.

Тя бе изправена пред две напрегнати изслушвания в Европарламента на фона на съмнения за серия от скандали. Тя е получила 82 гласа „против“, срещу 29 „за“ и един „въздържал се“, съобщи за АФП парламентарен източник.

Против Силви Гулар ще гласува най-голямата група в ЕП – тази на Европейската народна партия, съобщи по-рано днес неин говорител.

Френският президент Макрон каза, че тя е паднала жертва на „политическа игра“ и че ще обсъди въпроса със следващата председателка на ЕК Урсула фон дер Лайен, за да се увери, че Париж ще получи обещания рессор „вътрешен пазар“.

Кандидатурата на Гулар, известна като експерт по финансовите въпроси, веднага предизвика критики.

Бивша евродепутатка, тя за кратко бе министър на отбраната през 2017 г., но напусна, след като разследващи я погнаха за случай с фиктивен парламентарен асистент.

Службата за борба с измамите на ЕС ОЛАФ също започна разследване на случая, който не е приключен, но обвинения към французойката няма.

Съмнения има и около дейността ѝ в американски мозъчен тръст на германско-американския милиардер Никълъс Берггрюен.

Докато е била евродепутат, неговият институт ѝ плащал над 10 000 евро месечно в продължение на 3 години.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев