АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КНСБ И КТ "ПОДКРЕПА" ЗАПОЧВАТ НАЦИОНАЛНА АКЦИЯ "ЗАЕДНО ДА ЗАЩИТИМ ТРУДА СИ"

 Димитър Манолов
08.10.2019 / 10:26

КНСБ и КТ "Подкрепа" започват национална акция "Заедно да защитим труда си" с цел промяна на трудовото законодателство, свързана със заплащането на нощния труд, ненормираното работно време и задължителните почивки.

Синдикалистите инициират създаването на подписка, като мотив за нея е растящото недоволство както и сигнали от страна на работници и служители и синдикални представители за разпределението на работното време, за неосигуряването от страна на работодатели на задължителни почивки, нерегламентирано полагане на извънреден труд, както и проблеми, свързани с неговото неплащане. Синдикалистите се позовават на статистиката на Главна инспекция по труда, която отчита сериозна честота на нарушеуние на трудовите права, свързани с работното време.

От години двата синдиката настояват за повишение на заплащането за извънредния и нощния труд. Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви по-рано тази година, в интервю за "Хоризонт":

"Работата е сутрин от 9 вечер до 5 и всичко извън това трябва да се плаща по-скъпо като труд".

Според вицепрезидента на КНСБ Чавдар Христов българското законодателство се отклонява от международните стандарти по начина на изчисляване на работното време:

"Сумираното отчитане поначало трябва да бъде само в непрекъсваеми производства".

Възнаграждението за нощен труд от 25 стотинки на час не е променяно от 2007 година, когато минималната работна заплата беше 180 лева, припомнят още синдикатите. У нас нощен труд полагат над 400 000 души.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев