АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕС ДАВА НА БОРИС ДЖОНСЪН ЕДНА СЕДМИЦА, ЗА ДА ОТПРАВИ ПО-ДОБРА БРЕКЗИТ ОФЕРТА

Брекзит
04.10.2019 / 20:51

Европейският съюз е дал на британския премиер Борис Джонсън една седмица, за да представи по-приемлив план за Брекзит, съобщава в петък британския вестник "Таймс" (Times). Според източници на изданието, в случай, че Джонсън не е в състояние да го направи, лидерите на ЕС ще откажат да обсъждат плана на Срещата на върха, насрочена за 17-и октомври.

Европейските посланици са определели крайна дата на 11-ти октомври вечерта, след като главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние е заявил, че Обединеното кралство трябва да "промени фундаментално позицията си", преди да се проведат преговори. Неназовано длъжностно лице посочи, че в края на следващата седмица трябва да се направи преценка, за да се установи дали е възможно да се постигне навреме споразумение в рамките на крайния срок на 31-ви октомври за излизането на Обединеното кралство от ЕС.

Междувременно Ройтерс цитира източник от Европейската комисия да казва, че не е определен краен срок за постигане на Брекзит сделка с Обединеното кралство, но реалистично ще се разбере на срещата на министрите от ЕС в Люксембург следващия вторник (8-и октомври), дали има достатъчен напредък за постигане на споразумение на Европейската среща на върха (на 17-и октомври).

Също така се заговори, че Генералният секретариат на Съвета на ЕС е информирал делегациите на държавите-членки, че ако Великобритания не представи нов правен текст преди края на следващата седмица, фокусът ще се прехвърли към подготовката за сценарий за Брекзит без сделка или за ново удължаване на срока на член 50 от Договора за Европейския съюз (отлагане на крайния срок за Брекзит).

По-рано през деня британските медии пък съобщиха, че до 30 депутати от опозиционната Лейбъристка партия са намекнали, че биха подкрепили новия Брекзит план на Борис Джонсън, което да помогне за одобрението му в парламента. Депутатът от лейбъристите Стивън Кинок заяви, че ще подкрепи предложенията на Джонсън, ако премиерът успее да постигне споразумение с Брюксел, посочвайки, че "ако Дъблин и Брюксел са доволни, то и ние ще сме доволни".

Информацията за подобна подкрепа идва въпреки критиките на лидера на лейбъристите Джереми Корбин относно предложенията на Джонсън, определяйки ги като по-лоши от тези на неговата предшественичка Тереза Мей. Корбин също така описа плана на Борис Джонсън за Брекзит като "Брекзит сделка от типа Тръмп", добавяйки, че предложенията на премиера представляват "преработени" версии на минали предложения, които са отхвърлени от британските депутати.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев