АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ Е ВЪВЕДЕНО В ЕКВАДОР

Ленин Морено
04.10.2019 / 09:50

Правителството на Еквадор си навлече гнева на народа, след като премахна субсидиите за бензина и дизела в рамките на споразумение с Международния валутен фонд, което предвижда отпускане на финансова помощ за страната в размер на 4,2 милиарда долара. В замяна Еквадор трябва да приложи програма за икономически реформи в идните три години.

Президентът на Еквадор Ленин Морено обяви извънредно положение в цялата страна, парализирана от стачки и блокади заради повишаването на цените на горивата с над 100 процента, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Невижданите от 2007 г. протести в страната започнаха вчера. Транспортният сектор обяви стачка в редица области на Еквадор, а училищата останаха затворени. В столицата Кито не се движеха нито автобуси, нито таксита, а студентите се присъединиха към протестиращите.

На места в Кито се стигна до сблъсъци на демонстранти с полицията, блокирали улици и подпалили автомобилни гуми,. Задържани са 19 души.

Извънредното положение позволява и мобилизирането на армията. Конституцията на Еквадор предвижда мярката да остане в сила 60 дни. Тя може да бъде удължавана с още 30 дни.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев