АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КРАЙ НА ЗАЛАГАНИЯТА: ФОЛКСВАГЕН ИЗБРА ТУРЦИЯ ЗА НОВИЯ СИ ЗАВОД

Volkswagen
02.10.2019 / 19:29

Автомобилният концерн Volkswagen AG регистрира дружество в западния турски град Маниса, показва информация от търговския регистър в страната, цитирана от Bloomberg. Фирмата, чрез която германският производител ще работи в южната ни съседка се казва Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret AS, а регистрираната ѝ дейност е „проектиране, производство и монтаж на моторни превозни средства“, предава economic.bg.

Регистрирането на местната фирма на практика потвърждава намерението на компанията да изгради новия си завод именно в Турция, а шансовете на България, макар все още правителството да отрича, клонят към нула.

Дъщерното турско дружество е с капитал от 943.5 млн. турски лири (164 млн. долара).

Сегашната информация следва съобщения в германски и турски медии за разговори на високо ниво между висши представители на компанията и турските власти. Очаква се фабриката да служи като център за износ към Близкия изток и Русия, пише Bloomberg.

Заводът, който ще е 123-тият на VW в световен мащаб, ще обедини производството на средно големите седани VW Passat и Skoda Superb, с което ще се създаде плацдарм за увеличаване на продажбите в Източна Европа и Близкия Изток.

Най-големият производител на автомобили в света се бори да се конкурира с азиатските компании на тези пазари поради високата производствена цена в своите фабрики в Западна Европа.

Освен стратегическата обосновка на VW, проектът също така отбелязва победа за турското правителство, ръководено от президента Реджеп Тайип Ердоган в привличането на чуждестранни инвестиции, въпреки продължаващото икономическо, политическо и военно напрежение.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев