АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛИДЕРЪТ НА АНП СЕБАСТИАН КУРЦ ТРИУМФИРА НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ В АВСТРИЯ

Себастиан Курц
30.09.2019 / 09:16

Консервативната Австрийска народна партия на бившия канцлер Себастиан Курц печели 38,4 процента от гласовете на проведените вчера предсрочни парламентарни избори в страната, предадоха световните агенции.

Социалдемократическата партия се нарежда на втора позиция, следвана от крайнодясната Австрийска партия на свободата, "Зелените" и либералната "Нова Австрия".

Експерти коментират, че за да състави правителство Себастиан Курц ще трябва да се коалира с представители на Зелените и на либералната партия "Нова Австрия", тъй като сегашното ръководство на Австрийските социалдемократи не желае да се коалира с консерваторите.

Четири месеца след корупционния скандал, довел да падането на правителството му, Себастиан Курц триумфира на парламентарните избори в Австрия.

Според неокончателните резултати Народната партия на Курц събира над 38 процента от гласовете - доста повече от изборите през 2017-та - и е в комфортната позиция да избира между трима коалиционни партньори.

Потенциалните съюзници на Курц са Социалдемократическата партия, която остава втора с 21 на сто от гласовете, досегашните му партньори от Партията на свободата със 17 и Зелените с 12 процента.

Запитан за предпочитанията си, доскорошният и най-вероятен бъдещ канцлер не разкри картите си:„Първо искам да благодаря на нашите избиратели! Това е невероятен ден и исторически резултат за партията ни! Ще се опитаме да проведем разговори с всички останали партии в парламента и после ще се опитаме да съставим правителство, което да работи за хората в Австрия“.

Другият голям победител в днешния вот - Вернер Коглер от Зелените, който утрои резултата на партията си в сравнение с 2017-та, заговори за компромис с консерваторите в името на главната цел - опазването на околната среда.

Партия на свободата загуби 9 процентни пункта, а лидерът ѝ Норберт Хофер призна, че при това положение мястото му не е в управлението.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев