АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОНСУЛТАТИВНА СРЕЩА ЗА ДВУСТРАННИТЕ ОТНОШЕНИЯ НА СОФИЯ СЪС СКОПИЕ СВИКВА ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ

Президентът Румен Радев
30.09.2019 / 08:11

Президентът Румен Радев свиква консултативна среща за двустранните отношения на София със Скопие и очакваната от Република Северна Македония покана да започне преговори за членство в Европейския съюз.

Държавният глава покани на "Дондуков" 2 председателят на парламента Цвета Караянчева, премиерът Бойко Борисов, министърът на външните работи Екатерина Захариева, председателите на: парламентарните групи, на Комисията по външна политика и на Комисията по европейските въпроси в Народното събрание.

На срещата ще бъде направен преглед на двустранните отношения в контекста на постигнатите резултати в работата на съвместната експертна комисия по спорните исторически и образователни въпроси между София и Скопие.

Съпредседателят от българска страна професор Ангел Димитров, който е сред поканените на днешната среща, вече определи разговорите от последното заседание на комисията като „най-безрезултатните и най-разочароващите“ до момента:

„Нашите колеги изначално са прекомерно сдържани в готовността да коригират идеологически мотивираната интерпретация на миналото, но от шестата среща, от юни насам, тяхната позиция изключително се втвърди“.

Президентът Румен Радев вече изрази безпокойство от резултатите в работата на комисията, както и заяви, че еврочленството на Скопие не трябва да е за сметка на българската история, език и идентичност, а също и предупреди, че октомври може да е ключов за двустранните отношения, заради поканата за начало на преговори, която Република Северна Македония очаква от Брюксел.

Радев поиска гаранции, че до тогава комисията ще реши всички спорни въпроси между София и Скопие - събития, личности, корекции на учебници, на надписи в музеи, на паметни плочи и на позиции на обществените медии.

Само тогава българското правителство може да продължи политиката на безусловна подкрепа за еврочленството на Скопие, смята Радев. Ако няма гаранции за решаването на спорните теми, обаче:

„Следва правителството да предприеме екстремни мерки за изработване на нова национална позиция с ясни изисквания и критерии в защита на българския национален интерес, който да залегнат изрично в преговорната рамка за Република Северна Македония като задължителни условия за членство“.

На този етап България да не подкрепя преговори на Северна Македония за Европейския съюз. За това призова в декларация в събота вицепремиерът Красимир Каракачанов. Той посочва, че Европейският съюз не може да бъде легитимация за неправди, а България да бъде използвана като трамплин от управляващите в Скопие. Острата реакция на Каракачанов беше провокирана от интервю на македонския президент Стево Пендаровски, в което той говори за произхода на Гоце Делчев и за работата на комисията по исторически и образователни въпроси.

Пред „Хоризонт“ евродепутатът Андрей Ковачев заяви, че Северна Македония трябва да изпълни още условия, за да получи дата за начало на преговори от Брюксел.

Преди дни на международен форум в Ню Йорк вицепремиерът Екатерина Захариева разкритикува лидерите на Европейския съюз, че мислят само за вътрешните си проблеми и забравят за Западните Балкани. Захариева призова Брюксел да започне преговори за членство с Република Северна Македония и Албания и заяви, че ще бъде историческа грешка, ако това не се случи.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев