АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СГС ОТНОВО ИЗПРАТИ НА ВКС ДЕЛОТО ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ПОЛФРИЙМАН

СГС
26.09.2019 / 11:52

Върховният касационен съд ще направи втори опит да разгледа искането на главния прокурор Сотир Цацаров за преразглеждане на предсрочното освобождаването на Джок Полфрийман.

Вчера върховните магистратите върнаха материалите по делото на Софийския градски съд (СГС), след като установиха, че осъденият на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов австралиец не е получил препис от искането на Обвинител номер едно. От съда обясниха пропуска с икономия на време.

"Икономия на време, а не процесуален пропуск, е причината вчера съдията-докладчик да разпореди то да бъде изпратено незабавно във Върховния касационен съд, а намеренията му са били съобщенията от получените уведомления от страните да бъдат внесени допълнително", обясняват от Софийския градски съд.

Сотир Цацаров поиска преразглеждане на случая, защото - според него, освобождаването на Полфриймън е постановено от предубеден съдебен състав, който освен това неправилно е постановил окончателния са акт като определение, а не като решение:

"95% от всички апелативни съдилища в страната по този вид дела се произнасят с определение, включително пловдивският апелативен съд, който се намира в района, където господин Цацаров е работил 20 години. Ако той иска възобновяване на това дело, тогава трябва да поиска възобновяване на всичките 95% от съдебните актове по такива дела“.

Коментира възраженията на главния прокурор съдия Емил Дечев от Управителния съвет на Съюза на съдиите в България.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев