АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ УПРАЖНЯВА ПРАВАТА НА ДЪРЖАВАТА В ПУБЛИЧНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ

Народно събрание
26.09.2019 / 11:47

Правителството ще упражнява правата на държавата в публичните предприятия и ще може да делегира тези права на министрите. Това гласи одобрена от депутатите промяна на второ четене на Закона за публичните предприятия. На тях ще могат да бъдат възлагани задължения за извършване на обществена услуга.

В обхвата на понятието публично предприятие парламентът включи търговските дружества с над 50% държавно или общинско участие в капитала си или в които държавата или общината по друг начин упражнява доминиращо влияние.

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол се преименува на Агенция за публичните предприятия и инвестициите, а в нея ще се влее Българската агенция за инвестиции. Всички висящи дела към датата на влизането на закона в сила ще се продължават от Агенцията за публичните предприятия и инвестиции.

Няма да могат да се създават държавни предприятия, ако се предвижда те да извършват предимно стопанска дейност, която би могла да се осъществява от частен оператор с цел печалба, приеха депутатите.

Въпреки че подкрепиха повечето от промените, от БСП изразиха резерви по отношение на Българската банка за развитие да бъде изведена от този закон.

На търговски дружества с повече от 50% държавно или общинско участие в капитала се забранява извършването на разпоредителни сделки с дълготрайни активи, приеха още депутатите.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев