АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ ИЗРАЗИ НАДЕЖДА КОРЕЙСКИ ФИРМИ ДА ИНВЕСТИРАТ В АВТОМОБИЛНАТА НИ ПРОМИШЛЕНОСТ

 Премиерът Бойко Борисов се срещна с министър-председателя на Република Корея Ли Нак-йон
26.09.2019 / 08:07

"Надявам се правителството да насърчи частните фирми от Корея да инвестират в автомобилната промишленост в България, каза премиерът Бойко Борисов след среща с корейския си колега Ли Нак-йон.

"За българските медии мога да кажа, че се надявам на цялата политическа подкрепа на нашите колеги от правителството в Корея, както в автомобилната промишленост. Водим преговори относно военнопромишлените ни комплекси, но те са доста по-далеч от реализацията към днешна дата. В сферата на туризма имаме желание да напреднем, така или иначе се надявам в тези сфери след днешните срещи, след утрешната среща с президента да имаме повече сближаване на позициите", каза премиерът Борисов.

По думите му перспективни за сътрудничество са високите технологии, машиностроенето, транспорта, образованието. В сферата на информационните и комуникационни технологии компании от двете страни също биха могли да си сътрудничат, включително в научно-изследователската и развойна дейност. Премиерът Борисов изрази надежда корейски фирми да последват опита на други водещи в това отношение държави и да открият в България свои развойни центрове.

От взаимен интерес са също възможностите, които корейските строителни фирми имат за инвестиции в областта на пътната инфраструктура в България. Министър-председателят Борисов посочи, че те биха могли да се включат в редица инфраструктурни обекти у нас чрез механизма на публично-частното партньорство. Българският премиер акцентира и върху интереса на страната ни да привлече повече туристи от Република Корея. Борисов изтъкна и значението на българо-корейската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, която е важен инструмент за взаимодействие.

Южнокорейският премиер Ли Нак-йон е заявил, след срещата си с Бойко Борисов, че Корея дава политическа подкрепа за инвестиционните проекти на местни компании в България.

"Двамата се съгласихме да подкрепим обещаващи бъдещи индустрии на двете страни, като производство на батерии за електроавтомобили и автомобили, за да допринесат за създаването на работни места и за икономическо развитие. Помолих премиера Борисов корейските фирми да участват в изграждането на производство с Ер Де Еф отпадъци“, посочи Ли Нак-йон.

Проект за инсталация за Ер де еф отпадъци има в столичния ТЕЦ, а идеята е те да заменят газа за отопление.

Министерството на енергетиката на Република България и Министерството на търговията, индустрията и енергетиката на Република Корея подписаха Меморандум за разбирателство. Документът предвижда подпомагане сътрудничеството между двете държави в областта на възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност. Меморандумът ще насърчи участието на компании от двете държави в търгове в областта на енергетиката, както и ще подкрепи развитието на отношенията между България и Република Корея в сферата на използването на ядрената енергия за мирни цели.

Борисов и Ли Нак-йон имаха и официален обяд. В поздравителния си тост Ли Нак-йон разказа, че България е първата държава, която е посетил като министър-председател, и затова е негова първа любов.

След срещата си с корейския премиер, Бойко Борисов ще разговаря утре и с президента на републиката Мун Дже-ин. Днес той ще посети Университета за чужди езици "Ханкук".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев