АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НЯМА ОПАСНОСТ "ТУРСКИ ПОТОК" ДА НЕ СЕ ИЗПЪЛНИ, УВЕРЕНА ПЕТКОВА

Теменужка Петкова
20.09.2019 / 09:17

Това отговори енергийният министър Теменужка Петкова в студиото на бТВ на въпрос дали и този проект ще се забави, или ще бъде спрян подобно на "Южен поток".

Водещият попита министъра на енергетиката повлиял ли е шпионският скандал на отношенията между България и Русия. Петкова бе категорична, че в Междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, проведена преди няколко дни, този въпрос въобще не е обсъждан. "Говорихме за енергийните проекти, за селско стопанство, за туризъм", каза Теменужка Петкова.

"Турски поток" категорично ще има. Спазени са законите и нормативната уредба, всичко е изпипано по Закона за обществените поръчки. Договорът е подписан. Проектът беше определен за стратегически за нашата страна.", допълни министър Петкова. Тя е сигурна, че работата по първите километри тръби за България ще започне през 2020 г.

Енергийният експерт проф. Георги Касчиев коментира преди участието на Теменужка Петкова, че е възможно да има санкции от руска страна, ако има забавяне на строителството. Енергийният министър каза, че българските граждани няма от какво да се притесняват - държавата няма да плаща санкции или глоби. Процесът по изграждането на "Турски поток" не зависи само от нас, той ще мине през България, Сърбия, Унгария, напомни Петкова.

Относно АЕЦ "Белене" министър Петкова изрази надежда, че и този проект ще се случи. "Ето, открихме процедура за него", каза тя.

По въпроса за удължаване живота на 5 - ти и 6 - ти блок на АЕЦ "Козлодуй", Теменужка Петкова обясни, че от 2017 г. има лицензия за удължаване експлоатацията на 5 - ти блок и се работи и за 6 - ти. "Това е част от енергийната сигурност на страната", каза министърът. Дали ще премине на американски тип ядрено гориво 5 - ти блок, Петкова отговори, че всичко зависи от процедурата по диверсификация и кой ще предложи най - добрата оферта за свежо ядрено гориво.

Във връзка с протестите в Старозагорска област и ролята на въглищните топлоцентрали там, Теменужка Петкова заяви, че ще се работи по европейските изисквания за удължаване на живота на топлоцентралите.

"Въглищните централи осигуряват 46% от енергийното ни производство", подчерта тя.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев