АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АИКБ: ПЪРВИТЕ 3 ДНИ ОТ БОЛНИЧНИЯ ДА СА ЗА СМЕТКА НА РАБОТНИКА

Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал
20.09.2019 / 08:11

За последните три години у нас са установени повече от 10 000 нарушения, свързани с издаването на фалшиви болнични, показват данни на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Работодателската организация днес е домакин на дискусия по проблема, на която е поканен и главният прокурор Сотир Цацаров.

Според АИКБ решение на проблема с фалшивите болнични трябва да се търси в посока поне първите 3 дни от болничния да са за сметка на работника по примера на редица европейски страни, в които не се плащат от 1 до 7 дни.

50 млн. лв. годишно се изплащат от бизнеса като обезщетения за фалшиви болнични листове. Още 150 млн. лв. се изплащат от Националния осигурителен институт.

Размерът на изплатените обезщетения за последните 7 години се удвоява, заяви в интервю за предаването „Преди всички“ Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал.

„От 1,350 млн. болнични листа през 2012 г. до 2,750 млн. болнични листа през 2018 г. Това удвояване на броя на болничните не се дължи само на влошения здравен статус на населението или на застаряващото население. Има злоупотреби с болнични листове“, обясни Иванов.

Нормативната уредба поощрява използването на болничен

Според него нормативната уредба поощрява използването на тази възможност: „При едно лице, което ползва болничен лист от 3 дни в един месец, и лице, което не ползва болничен в рамките на този месец, възнаграждението се намалява с 3%“.

Занижен контрол и липса на наказания

Той подчерта още занижения контрол от страна на Министерството на здравеопазването и НОИ за правомерността на издаване на болнични, както и липсата на наказания: „Това се явява една златна среда за развиване на тази дребна корупционна практика“.

Васил Велев: Това е кражба

„С 30% например нарастват болничните в петък, ако в четвъртък е национален празник“, мотивира се председателят на асоциацията Васил Велев и подчерта, че така хазната се ощетява с около 400 млн. лева годишно.

„Това е кражба всъщност. Този, който симулира болест, а в същото време е на плажа или пък си прибира овощната градина, той краде от колегите си“, допълни Велев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев