АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН ОБЕЩА ДЕБАТИ ЗА СПОРНОТО ИМЕ НА БЪДЕЩИЯ РЕСОР В ЕК

Урсула фон дер Лайен
16.09.2019 / 15:51

Избраната за председател на европейската комисия Урсула фон дер Лайен защити решението си да постави спорно наименование на бъдещ ресор за миграционните въпроси, предаде ДПА.

Фон дер Лайен заяви в статия, публикувана от няколко европейски медии, сред които италианския в. "Република" и германския "Велт", че е готова за открити дебати по темата.

Спорът е свързан с бившия главен говорител на Европейската комисия Маргаритис Схинас, когото Фон дер Лайен иска да постави да отговаря за миграционните въпроси в новата комисия. Официалното наименование на неговия пост се предвижда да бъде "заместник-председател за защитата на нашия европейски начин на живот".

"Очевидно се разгоряха дебати за значението и замисъла на понятието. Това е добре. А това са дебати, които би трябвало да водим открито", написа Фон дер Лайен.

"Разбира се, че думите имат значение. Признавам това. За някои европейският начин на живот е понятие с политически заряд. Но ние не можем и не трябва да позволяваме на други да ни отнемат езика: това също е част от въпроса кои сме ние", заяви тя.

Фон дер Лайен цитира член 2 от Договора за Европейския съюз, в който се казва, че "Съюзът се основава на ценностите на зачитане на човешкото достойнство, на свободата, демокрацията, равенството, правовата държава, както и на зачитането на правата на човека, включително правата на лицата, които принадлежат към малцинства".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев