АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА

Протестът пред Народното събрание на медицинските специалисти.
11.09.2019 / 17:32

Медицински специалисти от София, Плевен, Хасково, Пещера, Сливен, Казанлък и редица други градове протестираха с плакати "Не на страха" и с националното знаме и патриотични песни пред Народното събрание.

Тук в тяхна подкрепа дойдоха също фармацевтите, както и синдикалната федерация на служителите в МВР. Исканията на медицинските сестри са за стартова заплата от 1 120 лева, цялостна реформа в здравеопазването, за да не напускат младите специалисти страната ни и за по-добри условия на труд.

Мая Илиева, един от основните организатори, съобщи, че Законът за съсловните организации, за който те настояваха, вече е внесен в Народното събрание.

Утре в 8.30 часа пред Народното събрание отново ще бъде разпъната палатка на протестиращите. Утре предстоят и срещи на протестиращите с депутати от комисията за неправителствените организации.

„Очакваме да дойдат наши колеги от цялата страна. Очакваме да ни подкрепят и представители на различни по-малки синдикати, както и синдиката на полицаите. Към нас ще се присъединят и някои от пациентските организации, граждани, помощник фармацевти, които също искат да изразят подкрепа към нашата кауза“, каза преди това пред „Хоризонт“ Мая Илиева, организатор на протестите на сестрите от средата на годината.

Основните искания остават - стартово възнаграждение от две минимални работни заплати, по-добри условия на труд, законодателни промени и цялостна реформа в здравеопазването.

„Болниците да не бъдат търговски дружества, да няма търговия със здраве. Да се намери начин, по който частните болници да не бъдат финансирани от държавата. Всички знаем, че в здравеопазването има много пари, но те не се разпределят както трябва. Няма контрол. Ние се изправяме срещу това. Искаме реформи в самото здравеопазване", обясни Мая Илиева.

„Искаме да се изпълнят основните точки от предишния протест. Нито една от тях не е изпълнена – допълнителни възнаграждения за работа в тежки отделения, гласуване на закона на съсловните организации. Ако не се изпълнят и след този протест, протестите продължават“, каза Благовеста Костова, член на Управителния съвет на Алианса на българските акушери .

Подкрепа от синдиката на служителите на МВР

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) застана зад исканията на медицинските специалисти, като членове на синдиката ще се присъединят към днешния протест, става ясно от писмо на организацията, изпратено до медиите.

От синдиката смятат, че ниското допълнително заплащане за нощен труд на хора, които спасяват човешки животи е не само недостойно, но и граничещо с унижението. И напомнят, че идентично е възнаграждението и на българските полицаи и пожарникари.

От Синдикалната федерация заявяват, че е крайно време минималното допълнително възнаграждение за нощен труд да бъде актуализирано и да бъде променено националното законодателство.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев