АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МАРИЯ ГАБРИЕЛ СТАВА ЕВРОКОМИСАР ПО ИНОВАЦИИТЕ И МЛАДЕЖТА

Мария Габриел
10.09.2019 / 16:07

Мария Габриел е новият еврокомисар по иновациите и младежта. Това обяви новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Досега Мария Габриел работи с всеотдайност в ресора на цифровите технологии, а отсега нататък ще създава перспективи за новите поколения", заяви фон дер Лайен.

При разпределението на постовете в новата Европейска комисия е спазен половият паритет: 14 мъже и 13 жени. Осем от тях са от предишния състав на Еврокомисията. Освен Мария Габриел, на постовете си остават Франс Тимерманс, Маргрете Вестагер, Йоханес Хан, Вера Юрова, Фил Хоганс, Валдис Домбровскис и Марош Шефчович.

Кои са новите комисари и какви са техните отговорности

Новата комисия се предлага да се състои от осем заместник-председатели, в това число върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел (Испания). Заместник-председателите отговарят за водещите цели на ЕК. Те ще ръководят работата по въпроси като опазването на природата, цифровизацията, икономиката, съхраняването на европейския начин на живот.

Трима изпълнителни заместник-председатели ще имат двойна функция. Те ще бъдат едновременно заместник-председатели, отговарящи за една от трите основни теми в дневния ред на новоизбрания председател, и еврокомисари.

Изпълнителният заместник-председател Франс Тимерманс (Холандия) ще съгласува работата по Европейския зелен пакт. Той ще отговаря и за политиката за борба с измененията в околната среда. Изпълнителният заместник-председател Маргрете Вестагер (Дания) ще съгласува цялата програма за подготвеност на Европа за цифровата ера и ще бъде комисар по въпросите на конкуренцията.

Изпълнителният заместник-председател Валдис Домбровскис (Латвия) ще съгласува работата в областта на икономиката в интерес на хората и ще бъде комисар за финансовите услуги. Останалите петима заместник-председатели са Жозеп Борел, Вера Юрова, (Чехия), Маргаритис Схинас (Гърция), Марош Шефчович (Словакия), Дубравка Шуица (Хърватия).

Останалите кандидати за комисари са:

Йоханес Хан (Австрия) ще отговаря за "Бюджет и администрация" и ще се отчита пряко пред председателя на ЕК;

Дидие Рейндерс (Белгия) ще бъде еврокомисар по правосъдието, включително по въпросите за върховенството на закона;

Мария Габриел (България) е предложена за еврокомисар по иновациите и младежта;

Стела Кириакидис (Кипър) е предложена за еврокомисар по здравеопазването;

Кадри Симсон (Естония) ще отговаря за енергетиката;

Юта Урпилайнен (Финландия) ще поеме международното сътрудничество;

Силви Гулар (Франция) ще отговаря за вътрешния пазар;

Ласло Трочани (Унгария) ще отговаря за политиката на съседството и разширяването на ЕС;

Фил Хоган (Ирландия) е предложен за еврокомисар по търговията;

Паоло Джентилони (Италия) ще бъде еврокомисар по икономиката;

Виргиниюс Синкявичюс (Литва) ще бъде еврокомисар по околната среда;

Никола Шмит (Люксембург) ще отговаря за работните места;

Хелена Дали (Малта) ще отговаря за въпросите за равенството;

Януш Войчеховски (Полша) ще отговаря за земеделието;

Елиза Ферейра (Португалия) ще бъде еврокомисар за сближаването и реформите;

Рована Плумб (Румъния) ще бъде новият еврокомисар по транспорта;

Янез Ленарчич (Словения) ще поеме управлението при кризи;

Илва Йохансон (Швеция) е предложена за еврокомисар по вътрешните работи.

В съобщение на Съвета на ЕС се отбелязва, че предстои списъкът да бъде поместен в Официалния вестник на ЕС. С това процедурата преминава към Европейския парламент, където предложените за еврокомисари ще преминат изслушване и ще бъдат подложени на гласуване.

Очаква се новите еврокомисари да встъпят в длъжност на 1 ноември с правомощия до 31 октомври 2024 година.

На 16 юли 2019 г. Европейският парламент избра Урсула фон дер Лайен за бъдещ председател на Европейската комисия. Тя е първата жена на този пост.

Урсула фон дер Лайен обяви тогава, че ще се съсредоточи върху изпълнението на амбициозна програма в областта на климата, за да може до 2050 г. Европа да стане първият неутрален по отношение на климата континент. Тя също така се ангажира да работи в тясно сътрудничество с Европейския парламент за укрепване на демокрацията и развитие на справедлива социална пазарна икономика в Европа. Освен това Урсула фон дер Лайен представи много личен поглед върху идеята си за пътя на Европа на фона на глобалните предизвикателства: "Трябва да го направим по европейския начин".

Източник: Нова тв, Дир. бг

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев