АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АФП: КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА СКОРО ЩЕ ОГЛАВИ МВФ

Кристалина Георгиева
10.09.2019 / 09:50

МВФ се готви да назначи на поста управляващ директор Кристалина Георгиева, която в момента е номер 2 в Световната банка и която ще трябва да се справи със забавянето на глобалната икономика, търговската война или кризата в Аржентина. Г-жа Георгиева, която на 13 август навърши 66 години, се кандидатира, благодарение на промяна в устава на Международния валутен фонд, свързана с възрастовата граница, съобщава АФП.

Управителният съвет на МВФ ще организира срещи между единствената кандидатка за поста и членовете на съвета, така че да бъде назначена не по-късно от 4 октомври, т.е. малко преди годишните заседания през есента.

Кристалина Георгиева, която трябва да замени на поста шеф на МВФ французойката Кристин Лагард, която подаде оставка, за да оглави Европейската централна банка (ЕЦБ), вече започна обиколка, за да се срещне с лидерите на страните-членки и да представи кандидатурата си.

Със солиден опит в международните финанси, тя спечели и с това, че е жена, посочва АФП. В Световната банка, където е преминала по-голямата част от кариерата й, преди да стане изпълнителен директор през 2017 г., Кристалина Георгиева е придобила опит в областта на околната среда, устойчивото развитие и по-специално селскостопанските въпроси.

Освен това тя е работила активно в полза на жените, призовавайки за по-добро образование на момичетата, забрана на законите, които възпрепятстват женския труд, и насърчавайки женското предприемачество, особено в Африка, отбелязва още агенцията.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев