АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ВЕЛИСЛАВА ДЪРЕВА: СЛУЧАЯТ С „РУСОФИЛИ” Е ОТКРОВЕНА РЕПРЕСИЯ

Велислава Дърева
10.09.2019 / 09:46

Хора от ДАНС са отишли в дома на Юрий Борисов в 7 ч. сутринта, в продължение на 4 часа са правили обиск, той е изведен с белезници, обясни в предаването „Тази сутрин” по бТВ журналистката Велислава Дърева. Вчера бившият главен редактор на вестник „Дума" Юрий Борисов е бил задържан по разследване за шпионаж, разпитан е и впоследствие е освободен. Борисов е секретар на Национално движение „Русофили” и бивш депутат от БСП.

„Иззели са компрометиращи материали като един приветствен адрес на предишния председател на Народното събрание – г-н Главчев, до движение „Русофили”, също така и приветствие от Негово светейшество патриарх Неофит, както и една папка с вестникарски изрезки. Това са шпионските материали”, разказа Велислава Дърева пред бТВ.

Тя обясни, че сдружение „Русофили” е гражданска организация, в която членуват хора от всички политически партии. „Вчера празнувахме победата над фашизма, а в същия момент се оказа, че фашизмът се е завърнал в България”, коментира Дърева.

Според нея това е откровена репресия срещу една гражданска организация. „Да извършиш това безобразие на връх 9 септември, трябва да си или много глупав, или да си много нагъл. Това предизвика истински шок в журналистическата колегия”, каза още Велислава Дърева.

Светлана Шаренкова: „След като разбрах за ареста на Юрий Борисов, започнах да търся и председателя „Русофили" Николай Малинов, но нямам връзка с него“, посочи и Светлана Шаренкова. Тя призова властите да дадат информация къде се намира той.

Обвинението в шпионаж е много тежко обвинение, коментира Шаренкова. По думите й, за да може да работи човек в полза на друга държава и да се подложи в услуга на чужди институции, той трябва да има достъп до класифицирана информация. „Това са неправителствени организации, те работят в полето на гражданското общество – каква информация биха могли да изнасят”, каза още Светлана Шаренкова.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев