АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЕН РАДЕВ: ВСЕ ПОВЕЧЕ СЕ ПРИЗОВАВА ЗА НОВО СЪЕДИНЕНИЕ, НО ТО МИНАВА ПРЕЗ РАЗДЕЛЕНИЕ

Слово на президента Румен Радев на тържествената заря-проверка в Пловдив по случай 134-ата годишнина от Съединението на Източна Румелия и Княжество България
06.09.2019 / 22:01

Слово на президента Румен Радев на тържествената заря-проверка в Пловдив по случай 134-ата годишнина от Съединението на Източна Румелия и Княжество България

"Направихме каквото можахме и колкото можахме. Сега можем да чакаме съда на историята. С тези скромни слова смелият министър-председател Петко Каравелов описва паметните дни на 1885 г. Присъдата е ясна - препотвърждавана е с признателност", започна речта си президентът Румен Радев по време на зарята-проверка по случай честването на 134-ата годишнина от Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

Пред паметника на площада в Пловдив, носещ името на Съединението, българският президент отбеляза, че "нашите предци продължаваха да живеят с идеала за сплотена, обединена и независима България. С тази мечта живееха всички. В онзи миг, политиците ни съумяха да бъдат на висотата на народа и неговите въжделения".

"Днес търсим гордост в миналото и често загърбваме своя дълг пред настоящето. Идейната безпътица на първенците катастрофира в апатия, отчуждение и безверие", продължи г-н Радев в своята реч по случай празника.

"Отдавна не знаем какъв е идеалът ни, а съединението остава повече на думи. Все повече се призовава за ново съединение, но се пропуска, че то минава през разделение. Епохата иска от нас да се разделим с всичко, което тежи и спира движението на нацията ни напред. Трябва да се разделим с беззаконието, с арогантността, с апатия, да отхвърлим нихилизма. Да се знае, че докато позволяваме на несправедливостта да царува, не можем да бъдем истински единни", заяви президентът.

В края на празничната си реч Румен Радев посочи: "Да помним, че най-важна е оценката на онези, които идват след нас. Съдбата на нацията се кове тук и сега. Наш дълг е заедно да съградим достоен и справедлив живот в свободна, просперираща и демократична България".

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев