АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЧЕСТВАНИЯ В ЦЯЛАТА СТРАНА НА 134 ГОДИНИ ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО НА ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ И КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ

Честване на Съединението
06.09.2019 / 21:56

Днес се отбелязва 134-ата годишнина от Съединението на Източна Румелия и Княжество България. Център на тържествата е Пловдив, като празникът започна в катедралния храм „Света Богородица“, където митрополит Николай отслужи молебен.

Митрополит Николай призова към обединение, което да почива на общочовешките ценности: "На любов, на солидарност, на човеколюбие, на кротост и въздържание. На вяра, надежда и любов. Само така ще можем да се противопоставим на злото в съвременното ни общество".

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Захари Стоянов и пред паметната плоча на майор Райчо Николов.

В рамките на честванията вечерта в центъра на града членовете на комитет "Родолюбие" направиха възстановка на част от събитията, свързани със Съединението - завземането на конака и арестуването на генерал губернатора Гаврил Кръстевич. Прозвуча и Възванието на Българския таен централен революционен комитет, с което се обявява, че Румелийското правителство е свалено и е провъзгласено Съединението на България.

Стотици пловдивчани и гости на града наблюдаваха възстановката:

"Много е важно за нас събитието, което се случва тук и най-вече възпроизвеждането на Съединението".

Това е и първото голямо събитие тук, на обновения централен площад, чийто ремонт продължи повече от половин година, а загражденията бяха премахнати вчера.

Кулминацията на тържествата беше зарята-проверка пред паметника на едноименния площад, която Българското национално радио предаде пряко от 20.30 часа и на която президентът Румен Радев изнесе слово в честа на светлата годишнина.

Чествания на паметната историческа дата имаше и в цялата страна.

В София Съединението на Княжество България и Източна Румелия беше отбелязано с поднасяне на цветя и венци пред костницата на княз Александър Първи Батенберг.

Десетки патриоти се събраха днес пред мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг, за да почетат 134-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Честването събра политици, родолюбци и дори кандидати за кметския пост в София.

В деня на Съединението великотърновци възкресиха паметта и показаха признанието си към генерал Сава Муткуров, един от стожерите и ръководителите на военните действия, довели до успешния завършек на обединението на Княжество България и Източна Румелия.

Варна отбеляза 134 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия с поднасяне на венци и цветя и военен ритуал пред паметната плоча на княз Александър Батенберг на сградата на Държавния архив, откъдето князът е изпратил телеграмата, че приема акта на Съединението.

134 години от Съединението на България отбелязаха и в Хасково с ритуал по поднасяне на венци и цветя пред Паметника на незнайния войн. Празникът завърши с тържествен концерт и хоро на централния площад.

"Съединението ни даде още един урок - сами избираме съдбата си и решаваме как да живеем", подчерта в словото си областният управител на Хасково Станислав Дечев: "Аз вярвам в това и времето го доказа, но по-силно вярвам, че хората, родени на едно място, имат обща съдба, цел и бъдеще, защото съединението прави силата. Честит празник. Да живее България!"

Във Видин почетоха паметната дата пред Паметника на скърбящия воин. Монументът е издигнат в памет на загиналите в Сръбско-българската война за защита на Съединението.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев