АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИС ДЖОНСЪН ПЛАШИ С ОБЩИ ИЗБОРИ

Борис Джонсън
03.09.2019 / 10:14

Британското правителство се очаква да внесе процедура за провеждане на общи избори на 14 октомври, ако претърпи поражение от депутатите, които се противопоставят на Брекзит без сделка в парламента.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че не желае избори, но напредък в преговорите с ЕС е невъзможен, ако депутатите спечелят битката при подновяването днес на парламентарната сесия.

Бунтарите в Консервативната партия на Борис Джонсън обединяват сили с Лейбъристката партия за внасянето на закон, с който се цели спиране на излизането на Великобритания от ЕС без споразумение на 31 октомври.

Ако бъде одобрен, този закон ще задължи премиера да поиска отлагане на Брекзит до 31 януари догодина.

Високопоставен правителствен служител бе цитиран от Би Би Си да казва, че ще бъде внесена процедура за общи избори, ако депутатите предприемат първата стъпка днес за прокарване на закона за блокиране на Брекзит без сделка тази седмица.

Борис Джонсън е убеден, че ще получи необходимото мнозинство от две трети за задействане на процедурата.

Пред Даунинг стрийт премиерът заяви, че с подкрепата на депутатите на срещата на върха на ЕС на 17 октомври той може да постигне промени в сегашното споразумение, договорено от Тереза Мей и отхвърлено три пъти в Камарата на общините.

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин отговори на заплахата на Борис Джонсън с общи избори, че той много би се радвал това да стане, защото лейбъристите ще победят. Други видни фигури в Лейбъристката партия обаче не споделиха ентусиазма на Корбин за общи избори като заявиха, че приоритет трябва да бъде закона за спиране на Брекзит без сделка.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев