АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАЛЕСТИНА ИСКА ДА СМЕ МОСТ В ОТНОШЕНИЯТА Й С ИЗРАЕЛ

Екатерина Захариева се срещна с палестинския си колега Рияд Малки в София
02.09.2019 / 16:11

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с палестинския си колега Рияд Малки в София.

Захариева изрази позицията на България и на ЕС във връзка с Близкоизточния мирен процес. Според нея сегашният застой е причина за сериозно безпокойство.

В резултат на липсата на политически перспективи може да се окажем свидетели на нови изблици на насилие и напрежение както в Газа, така и в Западния бряг, посочи външният ни министър. Тя изрази мнение, че решение може да се намери чрез възобновяването на открити преговори между двете страни, както и чрез спазването на международните споразумения от Осло и Париж.

Захариева призова за въздържане от всякакви действия, които могат да влошат обстановката в региона и да усложнят палестинско-израелския конфликт.

От своя страна министър Малки подчерта, че мирът между Палестина и Израел не засяга само региона, но и целия свят. Той изтъкна и че България "може да бъде мост в отношенията между Израел и Палестина".

Захариева напомни, че страната ни има дългогодишно сътрудничество в образованието с Палестина - над 5000 палестинци са завършили в България и именно те са мостът между нас според нея.

На срещата беше обсъдена и възможността български консул да посещава два пъти седмично Рамалла, за да се улесни издаването на визи за палестински граждани.

Двамата министри се договориха първото заседание на Комисията за сътрудничество между България и Палестина да се проведе догодина. На него ще се преразгледат подписаните спогодби и ще се изготви програма за бъдещото сътрудничество.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев