АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЕТ МИЛИОНА И 100 ХИЛЯДИ ЛЕВА Е ГЛОБАТА НА НАП ЗАРАДИ ТЕЧА НА ЛИЧНИ ДАННИ

НАП
29.08.2019 / 09:08

Пет милиона и 100 хиляди лева ще бъде глобата за Националната агенция по приходите заради теча на лична информация на близо 5 милиона граждани. Това съобщи пред БТВ председателят на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов.

В средата на юли стана ясно, че при пробив в системата на данъчните са изтекли цели масиви с данни на гражданите.

Специализираната прокуратура обвини в компютърен тероризъм директора на фирмата " ТАД груп" Иван Тодоров и служителят ѝ Кристиян Бойков.

НАП може да обжалва наложената глоба, уточни Венцислав Караджов.

По закон санкцията можеше да достигне до 20 млн. лв.

„Тази глоба е достатъчна като се отчита отговорното поведение на администратора. Санкцията е, за да не се повтаря това поведение“, каза председателят на КЗЛД.

Той даде и повече подробности защо на „Банка ДСК” ЕАД е наложена глобата от 1 млн. лв. Тя е заради неправомерно разкрити и достъпени от трети лица лични данни на общо 33 492 клиенти на банката в 23 270 кредитни досиета. В тези досиета се съдържа информация и на свързани с клиентите трети лица – в това число роднини, съпрузи, продавачи на имоти, наследници или гаранти.

В този случай не става въпрос за хакерска атака, а за кражба. Откраднати са буквално хардисковете от самите компютри. Банката тепърва трябва да уведоми всички засегнати клиенти, уточни Караджов, предаде БГНЕС.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев