АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БРИТАНСКИ ОПОЗИЦИОННИ ПАРТИИ ЩЕ РАБОТЯТ ЗАЕДНО СРЕЩУ БРЕКЗИТ БЕЗ СДЕЛКА

Брекзит
27.08.2019 / 18:01

Във Великобритания депутати от опозицията договориха стратегия за блокиране на Брекзит без сделка като приемат необходимото законодателство в парламента. Резултатът от тази стратегия ще означава отлагане на Брекзит и изпращане на Борис Джонсън обратно в Брюксел, за да договори сделка. Планът на лидера на лейбъристите Джереми Корбин да бъде внесен вот на недоверие в правителството остана на по-заден план като опция.

В същото време лидерът на „Партията за Брекзит“ Найджъл Фарадж обяви, че ако Борис Джонсън прегърне каузата за Брекзит без сделка той ще го подкрепи на евентуални предсрочни избори.

Срещата на опозицията бе свикана от лидера на най-голямата опозиционна партия - Лейбъристката Джереми Корбин. В последвалата съвместна декларация не се посочва в подробности как и кога ще бъдат предприети законодателните ходове, но лидерът на Зелената партия Каралайн Лукас заяви, че това е най-добрият начин да бъде спрян Борис Джонсън да изведе страната от ЕС без сделка. Споменава се също, че внасянето на вот на недоверие в правителството, каквато е идеята на Джереми Корбин остава друга възможност.

Корбин предлага да замени Джонсън като временен премиер, да свика извънредни избори и да води кампания за втори референдум. Либералдемократите и бунтарите в управляващата Консервативна партия обаче са против Корбин като премиер, дори и само временно. Както е известно Борис Джонсън обеща Брекзит да се случи на 31 октомври със или без сделка и след срещата на Г-7 във Франция заяви, че е по-оптимистично настроен, че Брюксел ще се съгласи да договори достатъчно добра сделка.

Междувременно премиерът получи уверения от лидера на „Партията за Брекзит“ Найджъл Фарадж, че ще го подкрепи в едни евентуални избори преди 31 октомври:

„При тези обстоятелства ние ще бъдем готови да му помогнем, да работим с него. Може би да сформираме нещо като „неагресивен пакт“ на изборите“.

Така Фарадж потвърди някои предположения, че самият Борис Джонсън може да свика общи избори преди Хелоуин. По думите на Найджъл Фарадж, „излизането от ЕС без сделка е единствената възможна сделка“. Но ако Борис Джонсън няма куража да преследва Брекзит без сделка, а се опитва да постигне споразумение за излизане, което според Фарадж няма нищо общо с Брекзит, тогава „Партията за Брекзит“ ще се бори срещу торите за всяко място в парламента.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев