АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПОСЛЕДЕН ДЕН ОТ СРЕЩАТА НА Г-7 В БИАРИЦ

 СРЕЩАТА НА Г-7 В БИАРИЦ
26.08.2019 / 12:37

Във френския курорт Биариц тече последният ден от срещата на върха на страните от Г-7. Държавните и правителствени ръководители се опитват да преодолеят разногласията си по проблемите на световната икономика, сигурността и неравенствата.

Климатичните промени са на дневен ред на последния ден от срещата на ръководителите от Г-7. Те обсъждат спешен план за помощ срещу пожарите в Южна Америка. В изявленията си френският президент Еманюел Макрон обеща конкретни ангажименти за опазването на Амазонската джунгла, но амбициите му се сблъскват с разногласията сред партньорите му и резервите на бразилския президент Жаир Болсонаро.

Ключов момент вчера беше внезапната поява на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф, който е разговарял с президента Макрон и с френския си колега Жан-Ив льо Дриан.

Според Елисейския дворец, цитиран от АФП, разговорите вървят в положителна посока и ще продължат.

Тръмп заяви днес, че не иска смяна на режима в Техеран и че не е изненадан, че Франция е поканила Зариф. Президентът на САЩ обаче не желаел да се срещне с първия дипломат на Иран в Биариц.

От своя страна Макрон призова лидерите да положат усилия за увеличаване на икономическия растеж срещу рисковете от рецесия за световните икономики.

Драконовските мерки за сигурност по време на срещата сведоха до минимум протестните акции на антиглобалистите срещу Г-7.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев