АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СПЕЦПРОКУРАТУРАТА ПУБЛИКУВА РАЗПИТИ ОТ РАЗСЛЕДВАНЕТО СРЕЩУ "ТАД ГРУП"

Специализираната прокуратура разпространи нова серия от доказателства по разследването срещу трима служители на "Тад груп
23.08.2019 / 20:15

Специализираната прокуратура разпространи нова серия от доказателства по разследването срещу трима служители на "Тад груп", обвинени в кибертероризъм заради източването на личните данни на над 5 млн. българи от базите данни на Националната агенция за приходите (НАП). Това е третото публикуване на данни, които прокуратурата представя като доказателства по разследването. Обвинени като подбудители са собственикът на "Тад груп" Иван Тодоров и търговският директор Георги Янков, а за извършител е сочен служителят Кристиян Бойков.

Трите документа съдържат експертна справка, която установява идентичност в съдържанието на имейла, изпратен до няколко медии, с текст, за който се твърди, че е намерен в служебния компютър на Кристиян Бойков.

Освен това от прокуратурата разпространяват и разпити на свидетели, както и още един запис от видеокамера на тераса в офиса на "Тад груп". Твърди се, че той е проведен между Георги Янков и служител във фирмата, който е свидетел по разследването. Според прокуратурата разговорът е проведен малко след ареста на Кристиян Бойков - на 16 юли в 13.05 ч.

От Специализираната прокуратура подчертават, че тези доказателства са разгласени след разрешение на наблюдаващия прокурор и че вече са били предмет на съдебно обсъждане. Те са представени пред Апелативния специализиран съд по време на заседанието за определяне на мярка за неотклонение на Иван Тодоров, който бе задържан под стража. То бе проведено при закрити врата по искане на прокуратурата.

"Въпреки прозрачността в публичното пространство продължават да се разпространяват манипулативни твърдения, които целят персонално злепоставяне на конкретни магистрати и цялостно компрометиране дейността на прокуратурата. Тревожен е подходът на определени лица, политически партии и медии да поставят собствените си амбиции над интереса на повече от пет милиона българи", коментират от Специализираната прокуратура в официално съобщение на сайта си.

"Специализираната прокуратура споделя разбирането, че българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна, или не се засягат чужди права", посочват още от държавното обвинение.

Файловете са със заличени лични данни и не съдържат факти и обстоятелства, увреждащи интересите на трети страни, както и нецензурни думи или изрази, уверяват прокурорите.

"Специализираната прокуратура ще продължи да информира българските граждани по дела с голям обществен интерес, при спазване на презумпцията за невиновност и без да застрашава хода на наказателното производство", посочват от прокуратурата.

Само преди дни приключи проверката на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) по случая с изтеклите данни на над 5 млн. българи и данъчните ще бъдат глобени с милиони. Максималната санкция за подобно нарушение е 20 млн. лв., обясни председателят на КЗЛД Венцислав Караджов пред "Дневник".

По-рано днес министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че НАП има достатъчно средства в бюджета си, за да плати глобата.

Навръх скандала премиерът Бойко Борисов обяви, че България настоява да получи ресора киберсигурност и IT технологии в новата Европейска комисия.

Изочник: Дневник

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев