АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СИРИЙСКАТА АРМИЯ ОСВОБОДИ БАСТИОНА НА ТЕРОРИСТИТЕ В ИДЛИБ – ХАН ШЕЙХУН

Правителствената армия на Сирия освободи град Хан Шейхун в провинция Идлиб
22.08.2019 / 18:39

Правителствената армия на Сирия освободи град Хан Шейхун в провинция Идлиб, съобщи пред РИА Новости източник от мястото на събитието. „В момента се провеждат операции по разчистване и разминиране“, уточни той.

По-рано бе съобщено, че армията на законния президент Башар Асад е взела града под огневи контрол, като е заела ключовите позиции около него и е отрязала снабдителните пътища на терористите.

Хан Шейхун е най-голямата база на екстремистките джихадистки организации в Южен Идлиб.

Тази провинция остава последния бастион на терористите в Сирия. Освен въоръжената опозиция, там се базира „Джебхат ан-Нусра“ - поделението на "Ал Кайда" в Сирия.

Наскоро в Нурсултан (столицата на Казахстан – бившата Астана) се проведоха преговори за деескалация в региона, а на втори август в Идлиб влезе в сила „примирие“.

Командването на въоръжените сили на Арабската република заяви, че ще спре боевете, при условие че Турция изпълни задълженията си по Договора от Сочи.

Това е документ, подписан между Москва и Анкара миналия септември. Основният момент в него беше изтеглянето на тежките и средните оръжия на враждуващите страни на 20 километра от демилитаризираната зона. Турция трябваше да гарантира безопасността на отстъплението.

На 5 август сирийската правителствена армия възобнови операцията си поради неизпълнение на условията - бандитските формирования, възползвайки се от затишието, предприеха опити да атакуват позициите на сирийските военни в северната част на провинция Хама и многократно откриваха огън по населени с цивилни граждани селища.

http://www.glasove.com/categories/novini/news/sirijskata-armiya-osvobodi-naj-golemiya-bastion-na-teroristite-v-idlib-han-shejhun

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев