АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЛАШАТ С МАСОВИ ПРОТЕСТИ И БЛОКАДИ НА ПЪТИЩАТА ЗАРАДИ АФРИКАНСКАТА ЧУМА В СМОЛЯНСКО

Глигани
22.08.2019 / 18:28

Представители на горски кооперации и дървопреработващи фирми плашат с масови протести и блокади на пътищата, ако не отпадне забраната за дърводобив в инфектираните зони, с доказано наличие на Африканска чума по свинете в Смолянско.

Това стана ясно на провелото се заседание на Постоянната епизоотична комисия, на която присъстваха представители на дървопреработвателният бранш. Най-тежка е ситуацията на територията на община Чепеларе, където шест горски кооперации и дружества спират работа за най-малко два месеца по настоящите разпоредби, за наличие на положителна проба от умрял глиган, в района на с. Забърдо.

Според представители на бранша, ситуацията е абсурдна и те търпят сериозни загуби от забраната, като същевременно ще трябва да плащат и неустойки, заради не изпълнени ангажименти.

Те са категорични, че сериозната рестрикция е не добре обмислена и призовават експертите от Министерството на земеделието, храните и горите да преразгледат мерките и да разрешат на кооперациите и фирмите да продължат с дърводобива, спазвайки строгите правила за дезинфекции. Ако това не стане, те заплашиха със стачки и блокади на пътища.

Те получиха подкрепа и от страна на ръководството на Община Чепеларе, които също изразиха възмущението си от забраните. Според зам.-кмета Наталия Каварджиева, проблемът е доста сериозен и засяга, освен кооперациите и фирмите занимаващи се с дърводобив, но и животновъдите и картофопроизводителите.

Според сега действащите забрани, стадата от дребен и едър рогат добитък, не могат да пашуват в горските територии, които са засегнати от чумата райони и това създава сериозни затруднения и напрежение в местното население.

Земеделските производители, също са изпаднали в ситуация, в която не могат да се грижат за продукцията си, а според срока на забраната, те няма да могат да приберат и превозят продукцията си. Забраната създава сериозен проблем и с туризма в региона, като конкретно на територията на Община Чепеларе е ограничен достъпът и до феномена „Чудните мостове“.

Сериозен проблем с предвижване на туристите, заради забраната имат и на територията на Община Борино, като според представител на местната администрация, вече има и отменени резервации в хотелите и е забранен достъпа до няколко екопътеки.

От там също изразиха готовност за протести и блокада на пътищата от страна на местното население, ако не се вземат мерки за смекчаване на рестрикциите. Като сериозен проблем се подчерта и невъзможността за снабдяване на населението в засегнатите общини с дърва за огрев, на местното население.

Представителите на дървопреработвателният бранш изразиха и силното си недоумение от създалата се ситуация, като някои от тях бяха доста крайни, като изразиха съмнения, че хората писали въпросните забрани, не се стъпвали в гора.

„Нито може да спрете движението животните и птиците, нито хората в гората, защо трябва да ни се забранява да работим“, категорични бяха те. От Община Смолян излизат с петиция, относно проблема, която е подкрепена от всички кметове на населени места, както и от представители на кооперации и фирми от бранша.

В нея те изказват сериозни притеснения, от взетите мерки, като са категорични, че при поява на положителни проби на територията на общината, ще се отреже достъпа до някои населени места и махали, което ще постави под въпрос обслужването на населенията в тях.

В момента, в инфектираните зони се позволява само извършването на неотложни дейности, между които не е дърводобивът. Позволява се извозване на дървесината от складовете, но и не добиването на нова.

„Щом има начин, едни да влизат и да излизат от там, защо да няма възможност и за други“, попита кметът на смолянското село Смилян Чавдар Червенков. Според него, може да се създаде същата организация за дезинфекция и на хората занимаващи се с дърводобив и да се реши проблема.

По предложение на областният управител на Смолян Недялко Славов, който води заседанието на Постоянната епизоотична комисия, до следващият вторник, Общинските комисии трябва да излязат със становище по въпроса, след което Областната да приеме предложение, което да е балансирано и в рамките на закона по поставените проблеми.

Славов се съгласи с някои от мотивите на недоволните, като сам отбеляза, че има противоречия в забраните. На заседанието стана ясно, че на територията на областта са намерени общо 22 умрели диви прасета, като от тях 13 са с положителни проби и те са в районите на Змеица, Девин и Забърдо, 7 са отрицателни, а за 2 се чакат резултати.

Отчетено беше още, че от отстреляните от началото на лятото 268 диви свине, няма засечена нито една положителна проба за Африканска чума по свинете на този етап.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев