АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИТАЛИАНСКИЯТ ПРЕМИЕР ДЖУЗЕПЕ КОНТЕ ПОДАВА ОСТАВКА

Джузепе Конте
20.08.2019 / 22:57

Италианският премиер Джузепе Конте обяви, че ще подаде оставката си, след като остро разкритикува вътрешния министър Матео Салвини, обвинявайки го, че е потопил управляващата коалиция и е застрашил икономиката на страната с цел лична политическа облага, предаде Ройтерс.

Пред Сената Конте обвини лидера на крайнодясната „Лига“ Славини, че се стреми само към облаги за собствената си партия.

„Салвини наруши собственото си обещание, дадено в началото на управлението – че ако има различия, те ще бъдат дискутирани в дух на сътрудничество“, каза Джузепе Конте.

Както Конте, така и бившият премиер Матео Ренци обърнаха внимание на Салвини, че трябва да даде обяснения пред парламента по случая с връзките на партията му с Русия, разследвани от прокуратурата. Ренци се спря и на недопустимия климат на омраза в страната създаден от „Лига” спрямо хората от различна раса и националност.

От своя страна, Салвини обясни, че правителството не било стабилно от месеци насам.

Премиерът, който не е част от нито едната от двете управляващи партии – „Лига“ и антисистемното движение „Пет звезди“, се очаква официално да подаде официално оставката си по-късно днес. След това държавният глава трябва да започне консултации за съставяне на нова коалиция на мястото на настоящата, която изкара на власт около година.

Ако президентът Серджо Матарела не успее в това начинание, ще трябва да бъдат проведени нови избори.

Салвини настоява за предсрочен вот – 3 години и половина преди редовните, уверен, че неговата засилваща се популярност ще го изведе до самостоятелно управление и премиерския пост.

Нови избори може да се проведат през октомври. Според проучванията „Лига“ може да формира коалиция с антимиграционната „Братя на Италия“ и евентуално с „Форца Италия“ на Силвио Берлускони.

Но сегашната ситуация може да има нежелан за Салвини ефект – коалиция между лявата Демократическа партия и „Пет звезди“, при което той ще се окаже извън властта.

Салвини е гневен на тази идея и заплашва, че ще изкара привържениците си на „мирни протести“, ако това се случи.

Междувременно основателят на „Пет звезди“ Бепе Грило втвърди тона към вътрешния министър и го определи като „недостоен за доверие предател“.

Проучване от този месец показва, че „Лига“ води двойно на „Пет звезди“ – около 36 на 16 процента. Втора сила е Демократическата партия – с около 23%. „Братя на Италия“ и „Форца Италия“ се движат с около 6-7 процента.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев