АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА: 13 ЗАЯВЛЕНИЯ СА ПОДАДЕНИ ЗА УЧАСТИЕ В АЕЦ "БЕЛЕНЕ"

Теменужка Петкова
20.08.2019 / 22:46

13 заявления са подадени за участие в организацията на проекта АЕЦ "Белене". Това заяви на пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя поясни, че подадените заявления се делят на три части. "Заявления за стратегически инвеститор за проекта АЕЦ "Белене", за участие в организацията на проекта чрез закупуване на оборудване и заявление за договор за изкупуване на електроенергия. 7 от заявленията са подадени от компании, желаещи да участват като стратегически инвеститор. 2 са исканията за участие в проекта чрез доставка на оборудване. 4 са заявленията, съдържащи информация за договор за изкупуване на енергия", обясни още министърът на енергетиката.

Заявления има от "ИПК" ООД, регистрирана в България, "Росатом" чрез дъщерната си компания "Атоменерго про", Корейската хидроатомна коропорация, коропорация Бектрон, регистрирана в Германия, Електроцентрала Белене, консорциум, регистриран в България и китайска компания.

"Едни от големите световни лидери в енергетиката са заявили своя интерес в изграждането на АЕЦ "Белене", каза министър Теменужка Петкова.

"Имаше много скептицизъм дали въобще ще има интерес, но с тези участия, които са заявени, този скептицизъм вече не трябва да го има", каза още тя.

Според нея "ИПК И УП" ЕООД не е регистрирана като консорциум, а седалището на фирмата е в Козлодуй. Заявлението е подпи от господин Безпалчук.

Петкова разкри, че Северна Македония също е подала заявления за участие в проекта АЕЦ "Белене". Съседката ни иска да участва във финансирането на централата.

Тя добави, че "Дженеръл Електрик" също са подали заявление за участие в доставката на оборудване за централата.

"Участието на държавата ще е с блокираща квота. Ние ще имаме възможност да влияем върху важните решения за този бъдещето на този проект. В хода на преговорите ще стане ясен и процентът на нашия дял. В държавната енергетика се полагат много усилия и се влагат много средства за намаляване на вредните емисии", разкри още Петкова.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев